Közel fél tonna műanyaghulladékot gyűjtöttek össze az Awake fesztiválon

Több mint négyszáz kilogramm műanyaghulladékot gyűjtöttek össze környezetvédő aktivisták az Awake fesztiválon, akik egyúttal a környezettudatos életvitelt is népszerűsítették a fesztiválozók körében.  

Az öko projektet Roxana Șunică és Andrei Coșuleanu felügyelte.

„Egyre nagyobb az aránya a szelektíven gyűjtött hulladéknak. Számunkra ez egy előrelépés. Örvendünk, hogy az emberek megértik, hogy miért fontos ez. Második vagy harmadik alkalommal, amikor a szemeteskukáinkhoz mennek, már tudják, hogy hova kell dobniuk a PET palackot, vagy a műanyagpoharat” – nyilatkozta az Erdélyi Magyar Televíziónak a fesztivál helyszínén Coșuleanu, a Let’s do it, Romania! alapítója. Az aktivista szavaiból kiderül, a legtöbben nem tudják, hogy melyik hulladék melyik konténerbe való.

Roxana Șunică elmondta, csak a délutáni és esti órákra tudtak a szelektív hulladékgyűjtésben segítő önkénteseket toborozni, de ennek ellenére elégedettek az eredménnyel, három nap alatt közel fél tonna műanyaghulladékot gyűjtöttek. A FEPRA marketingigazgatója szerint Romániában 10-12 százalékban hasznosítjuk újra a hulladékot, pedig ez az arány 2020-ban már ötven százalékos kellene hogy legyen.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?