Rekordhosszú mozaik-táblát készítenének Szatmárnémetiben PET-kupakokból

Szatmárnémeti teljes lakossága bekapcsolódott a PET-kupakok gyűjtésének rekordkísérletébe. A Környezetvédelmi Ügynökség a világ leghosszabb mozaik-tábláját készítené el műanyagpalackok kupakjaiból, tájékoztatott Békéssy Erzsébet igazgató. Amennyiben sikerül megdönteni, a világrekordot szombaton veszik jegyzőkönyvbe a Daniel Prodan stadionban.

A Hatmillió kupak, hatmillió mosoly elnevezésű kezdeményezést tavaly év végén indították útjára és 92 tanintézmény kapcsolódott be. A műanyag palackok kupakjaiból minden intézmény 3,125 négyzetméteres kollázst készít népmesék által inspirált jelenetekkel. Békéssy Erzsébet az Agerpres hírügynökségnek elmondta, december óta 2 035 298 kupak gyűlt, ami 4,18 tonna műanyag hulladékot jelent.

Az ügynökség vezetője szerint a kollázsok összeszerelését követően akkora mozaik jön létre, amely bekerülhet a Rekordok Könyvébe.

„Összesen 46 kollázs van. Ez azt jelenti, hogy a kezdeményezés folytán egy óriási mozaiktáblát készítünk, amely 120 méteres lesz. Ezt június 9-én veszik jegyzőkönyvbe a Daniel Prodan stadionban Szatmárnémetiben, ahol a méréstudományi kollégák gyakorlatilag megmérik a hosszúságát. A „leghosszabb kupakokból készült mozaik-kollázs" kategóriában jelentkeztünk a Rekordok Könyvébe. A kupakok száma nem volt feltétel, hanem a kollázsok hosszúsága számít” - magyarázta Békéssy Erzsébet.

A környezetvédelmi ügynökség vezetője kihangsúlyozta, hogy elsősorban a közösséget szerették volna ösztönözni a szelektív hulladékgyűjtésre, mivel 2020-ig Romániának el kell érnie az 50 százalékos újrahasznosítási arányt. „Ez az ötletünk támadt, hogy a gyerek-szülő nevelés úgy hatékony, ha az iskolások és óvodások által "neveljük" a szülőket is. El kell mondanom, hogy amikor elindítottuk a programot, a szülők mondták, hogy haza kell vinniük a kupakokat, mert a gyerekek szeretnék magukkal hozni az óvodába. (...) A szülő automatikusan megváltoztatja mentalitását. Így történt most is, hogy hat hónapig a szatmári közösség műanyagpalackokat és kupakokat gyűjtött” – tette hozzá Békéssy.

Kimaradt?