FRISSÍTVE - Medvetámadás Tusnádfürdőn: megszólaltak az áldozatok

Medve támadt két fiatalra vasárnap reggel Tusnádfürdő központi részben. Arcukon, lábukon és mellkasukon sebesültek meg, de állapotuk stabil. Egyiküket műteni kell. FRISSÍTÉS1: Megszólalt a polgármester és a csendőrség is. FRISSÍTÉS2: Megszólaltak az áldozatok is.

"Ma kora reggel a 28 éves tusnádfürdői M.B. a vonatállomás felé tartott, amikor rátámadt a 2 bocsos anyamedve. A közelben lakó 27 éves M.J. sietett segítségére, viszont őt sem kímélte a megvadult anyamedve, olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy műtétre szorul. Jelenleg mindketten a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban vannak" – közölte Facebook-oldalán a Hargita megyei tanács elnöke, Borboly Csaba.

A politikus vasárnapi közleménye szerint a medvetámadások ellen csak a kormány tehetne, mert az egyedüli illetékes szerv, amely  intervenciós, azonnali beavatkozási döntéseket hozhat. Ám szerinte a kormány számára a struccpolitika fontosabb, mint a Hargita megyei, a székelyföldi emberek életének a védelme.

„Nem tesz semmit, dobja vissza a bajt, hogy mi itt helyben oldjuk meg, de törvényes eszközök nélkül ez bűncselekmény kategória lenne. Ezért szenvednek emberek, egy város közössége él rettegésben, és akiknek dönteniük kellene Bukarestben, gondolom, köszönik szépen, és nyaralnak. Ez a férfi, akit most operálnak és a másik, akit a fertőzőn kezelnek, mit vétett? Haragszik rájuk a miniszter asszony?” – nyilatkozta az eset kapcsán Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

FRISSÍTÉS1: Albert Tibor polgármester szerint a medve az utcán, az üzemanyagtöltő állomás környékén támadt a két férfira. "Nem együtt mentek az utcán, egyikük az állomásra tartott. Az anyamedve külön-külön támadt rájuk" - mondta el a polgármester. Adrian Dobrică sebészorvos szerint egyik áldozat operációra szorul, mert mély sebei vannak, a medve gyakorlatilag kiharapott egy darabot a bal mellkasából. A másik áldozatnak a vállán és a fülén vannak sérülései, őt a fertőző részlegre utalták. 

Dan Iamandi Hargita megyei csendőr-főkapitány arról számolt be, hogy vasárnap reggel a 112-es egységes segélyhívószámon jelezték, hogy két medvebocs az állomás melletti szeméttárolóba szorult, de amire a csendőrök kiértek, egy helyi lakos már kiengedte a bocsokat, azok anyjukkal együtt visszatértek az erdőbe.  Iamandi szerint nem kizárt, hogy a bocsok miatt ideges anyamedve támadott a két férfira. 

FRISSÍTÉS2: A medvetámadás körülményeiről mesél a két áldozat. 

A Mediafax beszámolója szerint ezen a héten a medvék tönkretették a tusnádfürdői Szent László Gyermekotthon hűtőszekrényét is, élelem után kutatva. Mint korábban megírtuk, az idei Tusványos nulladik napján szintén történt egy medvetámadás, és akkor is kórházba került egy fiatal. Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor lapunknak elmondta, becslések szerint legalább 30 medve ólálkodik a környéken, és számuk.

A lakosok petíciót intéztek a környezetvédelmi minisztériumhoz, amelyben azt írták: veszélyeztetve érzik magukat a város utcáin, ahová legalább húsz medve jár be rendszeresen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?