„Negyedeli” Kolozsvár gondjait Horváth Anna

Tizenhárom héten keresztül tartó városi konzultációba kezd csütörtöktől Horváth Anna kolozsvári alpolgármester. A „negyedeljük gondjainkat" körút már tavasszal elindult, de a nyári időszakban szünetelt. Most a 13 városi körzet mindegyikét végiglátogatja az alpolgármester asszony csütörtök délutánonként, 6 órától.

Audiencia: csak ha ég a ház

Az első, csütörtöki találkozó a lakossággal a Györgyfalvi negyedben lesz, a Mária Szíve templomnál, az Jobbágy (Ariesului) utca 67 szám alatt. A városi elöljárókat a megyei tanácsosok - Vákár István, Lőrinczi Zoltán és a parlamenti képviselők is elkísérik ezekre a konzultációkra.

„Azért gondolom, hogy jó kezdeményezés és ennek neki kell látni, mert úgy tapasztalom, hogy nagyon sok kérdés van, és az emberek a közvetlen kommunikációs csatornákat kedvelik a legjobban. Audienciára csak akkor jönnek, amikor már ég a ház" – magyarázta Horváth Anna a csütörtöki sajtóbeszélgetésen.

A 13 hét alatt felleltározzák a városnegyedekben felmerülő gondokat, és a terv az, hogy a konzultáció lejártával visszatérnek mindegyik helyszínre, és az eredményekről is beszámolnak a közösségnek.horvathbenn

Le kell fordítani a város honlapját

A város szegénységi bizonyítványa a honlap, amelynek sem magyar, sem angol, német és francia nyelvű fordítására a tanács nem volt hajlandó elkülöníteni egy összeget a költségvetésből – véli Horváth Anna, aki szerint egyáltalán nem mindegy, hogy a Manchester United-meccsre érkező külföldi milyen minőségű és helyességű ismertető szöveggel szembesül, amikor kinyitja Kolozsvár hivatalos weblapját.

A sajtóreggelin is jelen lévő Csoma Botond városi tanácsos kezdeményezésére a honlap statikus részét lefordították ugyan magyarra, de arra nincs kapacitás, hogy a híreket is magyarul frissítsék, a három világnyelvről nem is beszélve. Sok kívánnivalót hagy maga után a szövegek helyessége is, mert nem hivatásos szakemberekkel, hanem egyetemi hallgatókkal fordíttatták le, szintén anyagi megfontolásból.CsomaBotond

„Csoma Botonddal szerdán kértük Emil Boc polgármestert, legyen külön összeg ezentúl a professzionális fordításra elkülönítve, mert ennél rosszabb névjegykártyát nem is állíthat ki egy város magáról" – mondta az alpolgármester, aki szerint a román nyelvű honlap gyenge fényképkollekciója és tartalma sem a város kulturális nívóját tükrözi.

Szociális lakás-igénylések – másként

Horváth Anna szerint az ANL- és szociális lakások igénylésének rendszerét is újra kell gondolni. A tucatnyi, közjegyzők által hitelesített fölösleges dokumentumok hegyei helyett néhány alapvető dokumentumot fognak csak bekérni. Vannak, akik a 90-es évek elején adták be az iratcsomójukat, azokat évről-évre aktualizálják, évről-évre közjegyzői nyilatkozatot adnak, hogy nem vásároltak vagy örököltek saját ingatlant.

Az önkormányzathoz évente 800-900 ilyen iratcsomó kerül, vannak köztük több száz oldalasak, így a tanácsosok számára képtelenség ezeket átlátni, áttanulmányozni. A kezdeményezők azt akarják elérni, hogy ne a régi kéréseket aktualizálják, hanem minden évben az igénylők új kérést nyújtsanak be, de a fent említett nyilatkozat kivételével más hivatalos okmányokat már ne kelljen közjegyző által hitelesíttetni.

Nem lesz szükség telekkönyvi kivonatokra az eddigi állandó lakhelyekről, a házastárs szülőhelyéről sem kérnek ezentúl hitelesített okmányt, ami azt bizonyítja, hogy nincs lakás a tulajdonában. Az egyszerűsített iratcsomó 8-10 papírból áll majd az eddigi több tucat helyett.

A 2013-as rangsort már eszerint az új rendszer szerint kéne kialakítani, mondta Horváth Anna. Kolozsváron különben az igénylésekhez képest nagyon kis számú kiutalandó szociális lakás van: a kilencvenes évek elejétől mintegy 3000 iratcsomót nyújtottak be, ezek közül 800-900-at frissítettek évente, és körülbelül 200 felel meg kritériumrendszernek. Mindennek dacára csak 15-20 szociális lakást tudnak kiutalni évente.

Házsongárd: titkosak a nyilvántartások

A Közterület Fenntartó Vállalattal kötött, a Házsongárdi temető őrzését szabályozó szerződést felül kell vizsgálni, mert nem működik, mondta az elöljáró. Minden ősszel megszaporodnak a temető- és sírrongálások, márpedig egy műemlék-temetőt sokkal szigorúbban kéne őrizni és védeni, mint bármely más temetőt. A városi tanács várhatóan novemberben fogadja el az új temető-szabályzatot, abba bele szeretnénk foglaltatni a műemlék-temető védelmét is.{loadposition otp}

Csoma Botond elmondta: még az Apostu-féle városvezetés hozta be azt a szabályt, hogy síremléket csak másodfokú rokonig lehet adományozni. Ezt jó lenne negyedfokú rokonig kiterjeszteni, mondta a városi tanácsos.

Az új temető-szabályzat kidolgozása előtt Csoma Botond és Horváth Anna a magyar műemlékvédőkkel akar tanácskozni, ebben az ügyben október közepére rögzítettek egy találkozót. El akarjuk érni, hogy a 398 műemlékké nyilvánított sírhely egyikét se lehessen átalakítani, módosítani építkezési engedély (és természetesen műemlékvédelmi engedély) nélkül – mondták a magyar városvezetők.

Csoma Botond hozzátette: megnehezíti a munkájukat, hogy a temetőgondnokság a sírnyilvántartásokat titkosan kezeli, ami visszaélésekre ad lehetőséget. Magánemberektől, egyházaktól tagadják meg a sírnyilvántartásokhoz való hozzáférést. Ezen a helyzeten változtatni kell, a nyilvántartásokat az új szabályzat útján kell átláthatóvá tenni: úgy kell kezelni, mondta a tanácsos, mint a telekkönyveket.horvath

Magyar szakiskola: az üzletemberek segítenek?

A kolozsvári magyar nyelvű szakoktatás 3 osztályt jelent: egy az Apáczai, egy a Közlekedési és egy a Tehnofrig szakközépiskolában van. Ez messze elmarad a valódi igényektől, ami az érettségi eredményeken is meglátszik. Mivel az elméleti és szakoktatás ideális aránya 70-30 százalék (a kolozsvári magyar osztályok aránya ehhez képest 82-18 százalék), 7 magyar nyelvű osztályra lenne szükség, ahol szakoktatás folyik.

Ezt szeretnék beindítani Horváth Annáék a következő tanévtől úgy, hogy egy épületbe, egy, campusként is működő iskolába tömörítsék a kolozsvári magyar szakoktatást, ami regionális igényeket látna el. Brassói mintára – ahol az önkormányzat és a helyi német üzletemberek együttműködésének eredményeként már beindult az inasiskola – Kolozsváron is a helyi vállalkozók segítségére számít az apolgármester.{loadposition metamorf}

Kimaradt?