Egyeztetést sürget szórvány-ügyben az EMNP

Széles körű egyeztetést sürget csütörtökön keltezett állásfoglalásban az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egy életképes szórványstratégia kidolgozása érdekében. Az EMNP azzal kapcsolatban rögzítette álláspontját, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) múlt pénteki, budapesti zárt ülésén Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője a kisebb létszámú Kárpát-medencei magyar közösségek „kontrollált visszavonulásának", "önkéntes területfeladásának" a lehetőségéről tett említést.

Szerdai nyilatkozatában az EMNP alelnöke, Gergely Balázs sem tartotta "ördögtől valónak" azt a gondolatot, hogy a szórványközösségek tagjai, egyéni döntés alapján, Erdélyben maradva, egy tömbmagyar vidéket erősítve máshol telepedjenek le.

Az EMNP csütörtöki állásfoglalásában "a szülőföldön maradás és az ott boldogulás tekintetében a lehető legszélesebb körű konszenzus" kialakítását sürgeti a politikai szereplők, az egyházak és a civil szervezetek között. E konszenzus kialakítása érdekében az EMNP sürgős egyeztetést szorgalmaz.

A párt álláspontja szerint Szász Jenőnek az erdélyi magyar szórvánnyal kapcsolatos kijelentései "a politikai árnyékbokszolásnak és a sehová nem vezető öncélú hadakozásnak biztosíthatnak táptalajt", és azt bizonyítják, hogy Szász alkalmatlan a nemzetstratégiai kutatóintézet vezetésére. Az EMNP ugyanakkor egyes RMDSZ-es politikusok "túlbuzgó reakcióját" is eltúlzottnak minősítette.gergely balazs

Az MTI kérdésére, hogy az állásfoglalással a párt alelnökének, Gergely Balázsnak is kívánt-e üzenni, Toró T. Tibor, az EMNP elnöke elmondta: Gergely Balázs nyilatkozata is tulajdonképpen a szülőföldön való megmaradásról szólt, és ennek a kiegészítéseként rögzítette, hogy ha valaki el kíván költözni egy szórványmagyar közösségből, egy másik magyar közösséget erősítsen.

Kimaradt?