Kulcsár: lám, Orbán Viktor mégis szereti az MPP-t

„Íme a bizonyíték arra, hogy Orbán Viktor és a Fidesz nem pártolt el a Magyar Polgári Párttól" – jelentette ki kedden a maszol.ro-nak Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki szervezetének elnöke.

A politikust arra kértük, kommentálja azt a hírt, hogy a hétvégén kongresszusra készülő polgári párt elnökét, Szász Jenőt Orbán Viktor kormányfő felkérte a Nemzetstratégiai Intézet megalapítására és vezetésére. Kulcsár a hírről maga is szerdán értesült.

Az MPP háromszéki elnöke nem tudott válaszolni arra a kérdésünkre, miként befolyásolja majd a Szász Jenő által kapott új megbízatás a párt kongresszusának végkimenetelét. „Én azt mondom, várjuk meg a hétvégét" – jelentette ki.Kulcsar-Terza-Jozsef-PCM

Pártelnök is, intézetvezető is?

Kulcsár ugyanakkor elutasította azt a feltételezést, hogy a Fidesz ezzel a megbízatással próbálja meg eltávolítani a polgári párt éléről Szász Jenőt, aki az MPP és a Tőkés László védnöksége alatt álló Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egyesülésének útjába áll. „Az MPP létezik és létezni fog. Ha valaki a pártból kap egy fontos megbízatást, legyen az akár a pártelnök is, az nem jelenti a párt megszűnését" – fogalmazott a politikus.

A megyei elnök azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a kongresszuson Szász Jenő újabb elnöki mandátumot pályázik meg. „A pártnak van ügyvezető elnöksége is, és megfelelő munkamegosztással az elnök mindkét feladatát el tudja látni" – magyarázta Kulcsár Terza József.

„Sorsdöntő" MPP-kongresszus

A MPP többszöri halasztás után október 13-án tartja kongresszusát, ekkor döntenek arról, hogy részt vesznek-e, s ha igen, milyen formában a választásokon. Korábban az EMNP vezetői felajánlották Szász Jenőéknek, hogy jelöltjeik induljanak a néppárt színeiben. Az EMNP elnöke, Toró T. Tibor azt is felvetette, hogy a két egyesüljön.

Szász Jenő korábban azt nyilatkozta, hogy ezen a kongresszuson ugyan nem lenne soron a tisztújítás, de úgy véli, hogy a párt legfontosabb döntéshozó testületének olyan döntéseket kell hoznia, hogy az MPP megerősített elnökséggel állhasson a későbbi kihívások elé. Szász Jenő az MTI kérdésére elmondta, még nem döntötte el, hogy vállal-e újabb mandátumot a párt élén.

Kimaradt?