Néma élőlánc a Székely Mikó Kollégiumért

Több százan állták körül csütörtökön délután a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületét, így nyilvánítva ki ismét tiltakozásukat a nagy múltú iskola visszaállamosítási kísérlete ellen.

Az élőláncot alkotó tömeg mindvégig néma maradt. Bár a megmozduláson jelen voltak a magyar politikai szervezetek vezetői is, beszédek nem hangzottak el, csupán a tiltakozás kezdeményezője, Sánta Imre bikfalvi református lelkész mondott el egy imát.

Mint ismert, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületeinek a visszaszolgáltatása ügyében zajló büntetőperben június 29-én hozott alapfokú ítéletet a Buzăui Törvényszék. Megállapította: a restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza az ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerületnek, hiszen az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették.miko

A törvényszék a visszaszolgáltató bizottság tagjait - Marosán Tamást, Markó Attilát és Silviu Climet - három-három évi szabadságvesztésre ítélte, és a református egyházat az államnak okozott 1,13 millió lejes kár megtérítésére kötelezte. Az ügyben a ploiești-i táblabíróság hoz jogerős ítéletet a pénteken kezdődő fellebbviteli per végén.

Sánta Imre: ez nem nyomásgyakorlás

"Szó sincs arról, hogy akciónkkal megpróbálnánk befolyásolni az igazságszolgáltatást. Csupán azt szeretnénk, hogy az igazság érvényesüljön" - jelentette ki az MTI-nek a szolidaritási akció meghirdetője. Sánta Imre azt is hozzátette, fontosnak látja, hogy továbbra is érzékennyé tegye az erdélyi magyar közösséget a Mikó-ügy iránt.

"Jó lenne, ha ezeknek az akcióknak a hatására felébrednének ismét az erdélyi magyarság önvédelmi reflexei, amelyek az utóbbi időszakban kihunyni látszanak" - tette hozzá Sánta Imre.

A bikfalvi lelkész, aki nyáron két hónapig naponta tüntetett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium előtt, hétfőn hívta a "felelősen gondolkozó" embereket, hogy formáljanak élőláncot az épület körül a Mikó-ügy péntekre kitűzött tárgyalása előtt.

Markóék halasztást kérnek

A három elítélt pénteken a tárgyalás elhalasztását kéri. Markó Attila a Transindexnek elmondta, azzal az indokkal kérik a halasztást, hogy ügyvédet fogadhassanak, ez pedig egy olyan ok, amit általában nem szokott elutasítani a bíróság. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem a procedúrát akarják késleltetni, hanem a védelmüket szeretnék minél jobban előkészíteni.

"Nem akarunk időt húzni a halasztással. A fellebbviteli eljárás tartalmi részére dokumentumokkal, alapos és körültekintő anyagokkal, intenzíven készülünk. Az alapos felkészülés miatt kértünk halasztást" – mondta a portálnak a kisebbségügyi államtitkár.

Kimaradt?