Ambrus Attila: Miért nem megyek tüntetni?

Lázban égnek a nagyvárosok fiataljai: forradalom van. Az utca forradalma. Amely reményeik szerint el fogja söpörni a vörös pestist, a választásokat alig két hónapja megnyerő Szociáldemokrata Pártot, s helyükbe ismét a feddhetetlen, makulátlan technokraták lépnek. Van, akiben az is felmerül, hogy a törvényhozást is el kellene söpörni, s a törvényeket Facebookon szervezett villámcsődületekkel kell elfogadni vagy elvetni. Ha sokan -legalább ötvenezren tiltakoznak ellene, s elég nagy hangerővel, akkor a szemétkosárba kell dobni. Ha pár százan lézengenek a téren és inkább csak suttognak, akkor a jogszabályt elfogadottnak és üdvösnek kell tekinteni.

Posztdemokráciának a kezdetén vagyunk, amely számos zavart okoz majd a társadalomban, amelyben a törvénynek és a rációnak semmi keresnivalója nincs már. Kevesen maradtunk, akik úgy látják: a Iohannis–Korrupcióellenes Ügyészség–Román Hírszerző Szolgálat kontra Dragnea–kormány–parlamenti többség vitának a tárgya nem a jogszerűség, hanem a hatalom. Mindkét félnek van valamelyes igaza, miközben a társadalom érzelmére játszva – jó: ha nem is manipulálnak – de folyamatosan hazudnak.

Miért ilyen sürgősen, az éj leple alatt fogadta el a kormány a büntetőtörvénykönyv módosítását? – így a Iohannis tábor. Van ebben igazság és felháborító is, hogy így történt. Ám elhallgatja azt, hogy Alkotmánybíróság több mint 50 döntésében nyilvánította alkotmányellenesnek a büntető törvénykönyv, illetve a büntető perrendtartási törvénykönyv bizonyos paragrafusait, és a kiszabott 45 napos határidő a korrekcióra már rég lejárt. Figyelemre méltó a volt alkotmánybíró Puskás Bálint véleménye: a Btk.-ban túl általános megfogalmazások vannak, jelenleg akárkire, akármikor rá lehet fogni, hogy hivatali visszaélést követett el.

Miért akadályozza a kormányzást az államfő, mert nem akarja, hogy az a sok jó, amelyet a Szociáldemokrata Párt a nép nyakába akar zúdítani, megvalósuljon? – így a Dragnea tábor. Miközben elhallgatja, hogy a sunyin becsempészett Btk. módosítással, a parlamenti vita megkerülésével azonnali egérutat biztosítottak számos velejéig korrupt politikusnak. Elsősorban és mindenki előtt magának Liviu Dragneának.

A Iohannis tábor a törvényt megtorlásra, politikai játszmák végkimenetelének befolyásolására használná. Az igazságszolgáltatás is készségesen átvenné a parlament szerepét, s maga alkotna magának jogszabályt, amelynek sokszor az az érzésem, oly megingathatatlan a megalapozása, mint Hoffi Géza anyósáé, aki szerint a falujában prosti az volt, akire mondták.

A Dragnea tábor a törvényt a gazdasági és politikai bűnözéshez sértetlenül elvezető kiskapuk kulcsaként forgatná.

Én egyik alkalmazásért sem lelkesednék, és egyik tábor mellett sem tüntetnék.

Főként nem az olyan – szintén felelősségvállalással, köz- és parlamenti vita nélkül elfogadott – Btk. megerősítése mellett, amelynek alapján ha egy önkormányzati vezető a hivatal bürokratájától megkérdezi, nem lehetne-e megoldani egy kilenc éve benyújtott kérvényt, könnyen elítélhető hivatali visszaélés címén vagy inkább ürügyén. Nem skandálok téli éji órán az olyan Btk. megváltozhatatlanságáért, amely lehetővé teszi, hogy az igazgatót azért vádolhassák meg ugyanezzel a bűnnel, mert működtette iskoláját, lehetővé tette, hogy a diákjai tanulhassanak. Nem állok ki amellett a nyomozó hatóság mellett, amely az előírások ellenére a nemzetbiztonsági okokból végzett lehallgatást bűnügyi dosszié fabrikálására használja. Nem támogatom azt az ügyészséget, amely – mert ezt perdöntő bizonyítéknak tartja – a „Give him a call!”-t „Fizesd le egy telefonnal!”-ként fordítja. Nem lelkesedem azokért, akik gyanúsnak találnak egy tisztségviselőt, csak azért mert egy bizottság tagja.

Nagy gazemberség éjjeli órán sürgősségi kormányrendeletet fogadtatni el pártársaiddal, amely felment múltbeli és esetleges jövendőbeli bűncselekményeid felelőssége alól. De legalább akkora hitványság ártatlan embereket megvádolni, vizsgálni és a tények ellenére elítélni.

Nagy Zsolt, Horváth Anna, Markó Attila, Tamási József Zsolt mellett állok. Dragnea diktatórikus módszerei ellen is tiltakozom magamban, de ez még nem elég erős késztetés ahhoz, hogy egy Kövesit fújjak az Alkotmányt legalább ötven paragrafusában megsértő jogszabály védelmezőivel. Azzal a tüntetővel értek messzemenően egyet, aki azt írta ki a kartonjára: „A demokráciában a tolvajok ülnek a börtönben.”

Fotó: agora.md

Kimaradt?