Székedi Ferenc: Ideje a szónak?

Amikor a Hotnews román hírportál cikkelyeket jelentetett meg az RMDSZ autonómiatervezetéből, egy ismerősöm megállított az utcán és megkérdezte: mit szólok hozzá, vajon hogyan tudták ilyen hamar románra lefordítani? – Semmi gond – válaszoltam. A tervezet feltehetően románul készült, és tekintve, hogy a készítők véleményezésre odaadták a képviselőiknek és szenátoroknak, a román parlamentből pedig, ahol mázsaszámra nyüzsögnek az iratok, nem túl nehéz megszerezni. Elcsodálkozott: akkor ez a tervezet nem magyarul készült? Úgy gondolom – tettem megint csak hozzá –, hogy a szerzők magyarul vitatkoztak és románul írtak, hiszen a román parlament románul olvas, és majd a magyar nagyközönségnek fordítják vissza.

De nem ez a legnagyobb furcsaság – toldottam meg –, hanem az időpont: miért kell ezt egyáltalán az elnökválasztások előtt közzétenni, hiszen egyértelmű, hogy a román pártok úgy fognak viselkedni, mintha a forró kályhához érnének és megégetnék a kezüket. És noha mostanig egyetlen forró kályhában égett folyamatosan a tűz – az egységes román nemzet tudata fűtötte –, akkor most már két oldalról is érkezik a hőség, hiszen a szövevényes ukrán-orosz helyzet már nem csupán füstölög, hanem olyannyira lángol, hogy az egészFöldet bevilágítja.

Vajon nem lehetne más időpontot találni az autonómia tervezet nyilvánosságra hozatalára, vagy amúgy is a teljes elutasításra számít és akkor már teljesen mindegy, hogy mikor lát napvilágot – illetve egyetlen érv marad a közzététel mellett: legalább a magyar választók képesek értékelni az RMDSZ-ígéret beváltásának a szándékát.

Szóval fogas kérdés, hogy egyáltalán a szervezetnek, a román kormány tagjaként kell-e most autonómiázni vagy sem, amikor a román közvéleményt naponta az orosz politikusok jóslataival bombázzák, miszerint ha csapataik elindulnak, akkor nemcsak Kievig, hanem Bukarestig sem állnak meg, és a Fekete-tengeri kikötők és a Dâmboviţa partja is csak egy ugrás. Az ország bekerült az újból kétpólusúvá alakuló világ globálpolitikájába, beszorult az oroszok és a NATO hatalmas hadigépezetei közé , még akkor is, ha ez utóbbinak maga is nem túl nagy fogaskereke. És minthogy néhány hónap alatt alaposan megváltozott a nemzetközi  helyzet, nem lenne abban semmi szégyen, ha a román cikkelyek és azonnali politikai visszhangok  nyomán eleve elfogadhatatlannak tűnő tervezet egyelőre megmaradna a vázlatok és véleményezések szintjén, és mondjuk csak 2015-ben jutna –a parlamentnek nem az asztalára, hanem a küszöbére. (Az asztalig hosszú az út a különböző formára utaló elutasítások és félretolások útvesztőjében.)

Persze nem tudni, hogy a Hotnews az RMDSZ tervezet részleteinek a nyilvánosságra hozásával csupán a hazai médiaversenyben szeretné megelőzni a vetélytársait, vagy éppenséggel – és akár lehetséges csúsztatásokkal – bizonyos politikai erőknek a malmára akarja hajtani a vizet, de így vagy úgy, annyi bizonyos, hogy felkorbácsolja a román nacionalizmust. Hiszen bizonyos cikkelyek alapján az RMDSZ immár nem csupán etnikai, hanem gazdasági elkülönülést is akar, a Székelyföldnek követelve annak altalajkincseit, más adózási kulcsokat a székelyek számára, és mindez természetesen megnyírbálja a jelenleg országosan egységes, illetve minden megyére majdhogynem ugyanúgy vonatkozó törvénykezést.

Amennyiben az RMDSZ tervezete a Hotnews által tálalt mintát követi, akkor egyértelmű, hogy autonóm terület létrehozásáért nem az alkotmány egyetlen cikkelyét, a nemzetállamra vonatkozót kell módosítani, hanem legalább felében új alkotmányt kell írni. Ennek pedig jelenleg semmi esélye nincs, hiszen itt nem a kétharmad Magyarországán, hanem a magyar huszad Romániájában vagyunk, ahol nem a magyar nemzetpolitikai akarat érvényesül.

Szóval – anélkül, hogy túlságosan biblikus lennék – csak emlékeztetnék a minden  koron átívelő bölcsességre: van, amikor ideje van a szónak, és van amikor a hallgatásnak. Lehet, hogy még néhány hónapig az utóbbi a bölcsebb politika, hiszen az már nem megy újdonságszámba: a képviselők és a szenátorok malmai amúgy is lassan őrölnek.

Kimaradt?