Bogdán Tibor: A koronavírus áldásai

Meghökkentő – de a világjárványt okozó koronavírus megjelenése több szempontból is üdvözölhető.

A romániai oktatásért például a koronavírus pár hét alatt sokkal többet tett, mint a tárca élén megfordult 29 miniszter az utóbbi 30 év során.

A mindenkor elmaradott hazai iskolarendszerbe ugyanis váratlanul betört a 21. század! Egyik napról a másikra teret hódítottak a legkorszerűbb oktatási módszerek, eszközök, online platformok.

Ha a járvány miatt nem kellett volna bezárni az iskolákat, minden maradt volna a régiben, ám a minden korszerű megoldástól mereven elzárkózó tanügyi illetékesek most mégis a tanügyi rendszer modernizálására kényszerültek.

A nemzeti felmérésre vagy az érettségire készülő diákok pár napja már „teleiskolában” készülhetnek fel a megmérettetésre. A VIII. és XII. osztályosok például a biológia, kémia, fizika, történelem és földrajz leckéket nem csak a TV2 adóban követhetik nyomon, hanem a tévé YouTube-adásában, valamint a www.tvr.ro internetes oldalán is – méghozzá online tanfolyamokra szakosodott profi-tanárok előadásában. De hasonlóképpen történik ez más osztályok esetében is.

A romániai iskolarendszer – az Európai Unióban nagyjából utolsóként – végre belépett a digitalizálás korszakába.

Mindez pedig semmiképpen sem a hozzá nem értő tárcavezetőknek, a tanfelügyelőségek maradi vezetőinek köszönhető – hanem csakis a vírusnak. 

Mondhatnánk, hogy a koronavírus, nevéhez illően, valósággal megkoronázta a hazai oktatást.

Ugyancsak a kórokozónak köszönhetjük azt is, hogy az utóbbi napok során több közhivatal is rátért az online rendszerre. Az ügyfelek így végre megszabadulhattak a végtelen sorban állástól, az ablaktól ablakhoz való küldözgetéstől. Ha azonban nincs a vírus, akkor további eurómilliókba kerültek volna az újabb „megvalósíthatósági tanulmányok”, egymást követték volna a színlelt versenytárgyalások, hiszen az ügyben érdekelt állami tisztségviselők ellentétes érdekei miatt soha nem az nyert, akit az egyik vagy másik illetékes szeretett volna…

Aztán gondoljunk arra is, hogy a koronavírus nem kevés pénzhez juttatja Romániát. Az Európai Bizottság kohéziós alapjaiból elköltetlenül maradt 37 milliárd eurót a járvány által sújtott országok között osztják szét – Románia mintegy 3 milliárd euróra számíthat, a Nemzetközi Valutaalap pedig további egy billió dollárral (!) segítené ki ezeket az országokat.

Mivel pedig a járvány nyomán is legyengült román gazdaság talpra állításához elég lenne kétmilliárd euró is, a politikusok jócskán megtömhetik a zsebüket. De még az is elképzelhető, hogy a milliárdokból Romániának is juthat majd valami – ami rendes körülmények között teljesen valószínűtlen lenne, ámde a koronavírus a feje tetejére állította a világot…

Ám a koronavírus jótéteményei még mindig nem érnek véget! Amióta Romániában is egymást érik a járvány miatti rendkívüli intézkedések, elbátortalanodtak a tolvajok. Aminek két oka is lehet: az emberek egyrészt többnyire otthon maradnak, ami megnehezíti a betörők meg az utcai tolvajok dolgát, másrészt viszont a besurranó tolvajok maguk is tartanak a vírustól, hiszen, ha karanténba kerülnek, „munkanélkülivé” válhatnak!

Az országban tehát megritkultak a betörések, számuk több mint hétszeresére esett vissza. Mi több, a fővárosi rendőrség belső jelentése szerint március 9. és 16. között Bukarestben egyetlen betörésre került sor, az említett héten pedig mindössze nyolc lopásról érkezett jelentés!

Aztán pedig a koronavírus jót tett az egész világnak. Műholdas felvételek bizonyítják, hogy a járvány jelenlegi góca, Európa esetében a forgalom korlátozása, a repülőjáratok ritkítása, egész iparágak időleges leállása nyomán jelentősen csökkent a légköri szennyeződés, ahogyan az egyébként a vírus kiinduló pontjának, a kínai Vuhannak az esetében is történt.

A bolygó tehát ismét lélegezni kezdett!

Méghozzá olyannyira, hogy a legszennyezettebb európai fővárosok között számon tartott Bukarestben 2007 óta – amikor is beindult a Légminőséget Figyelő Országos Hálózat szolgáltatása – még soha nem volt ennyire tiszta a levegő. A román főváros lakói ezekben a napokban egyenesen hegyvidéki tisztaságú levegőt szívhattak – legalábbis a derűlátásról jól ismert román környezetvédelmi miniszter szerint.

A koronavírus újabb áldásának pedig különösképpen örülök: a kórokozó kedvezett a társadalmi igazságosság érvényesülésének is – ami elsősorban az eddiginél jóval méltányosabbá váló orvosi ellátásban mutatkozik meg.

Tudjuk, a román politikusok eddig a legapróbb egészségügyi bajaikkal is rendszerint külföldi kórházakban kezeltették magukat – bár a „szegényebbek” beérték a hazai magánkórházakkal is. Szokásukhoz híven a koronavírus-járvány kezdetén megint csak kivételes eljárásokat követeltek maguknak, többet közülük például soron kívül és járvány szempontjából teljesen fölöslegesen teszteltek a vírus ellen, jóllehet ezekből a tesztekből országosan is komoly hiány mutatkozik.

Nos, a koronavírus most véget vetett mindennek.

A hazai társadalom, a sajtó ezekben a napokban rajta tartja szemét az egészségügyön, a kivételezésekre, a kórházi ágyak protekcióval való kiutalására, a lélegeztető gépek „soron kívüli” használatára tehát nyomban fény derül.

A járvány miatt zsúfolásig megteltek az európai kórházak, lezárták a határokat – a hazai politikusoknak egy ideig tehát idehaza, állami kórházakban kell gyógykezeltetniük magukat. A koronavírussal fertőzött liberális szenátort, Vergil Chețacot és feleségét is hazai – méghozzá nem is bukaresti, hanem konstancai – állami kórházba szállították!

Így aztán nagy szeretettel köszöntjük politikusainkat a romániai közkórházakban!

Ahol végre személyesen is kiélvezhetik a gyümölcseit mindazoknak a jótéteményeiknek, amelyekben harminc év óta, a hazai állami kórházakat részesítik!

Kimaradt?