Kustán Magyari Attila: Megtörtént a nagy bejelentés!

Összeesküvés-elméletek hívei körében olyan hatékony cím a „Megtörtént a nagy bejelentés!”, mint bulvársajtóban a „Nem fogod elhinni, mi történt XY színésznő arcával”. Nagy bejelentés hetente történik jóformán, talán gyakrabban, mint jóslat a világvégéről. Bejelentette már a NASA a földönkívüliek létét, a DARPA a kondenzcsíkokkal mérgezést és így tovább – az „ébredők” világában a folyamatos messiásvárás sajátos változata ez.

A legújabb nagy bejelentés az FBI-tól származik, bár ez valódi. Eszerint azok az összeesküvés-elméletek, amelyek kormányellenesek, identitás-alapúak, szélsőséges politikai üzenetük van, nagy eséllyel ösztönözhetnek az országon belüli szélsőséges embereket bűncselekményre, erőszakos cselekményekre. A májusban kiadott, a Yahoo! News birtokába most kerülő dokumentum több példát is felhoz erre, és azt is kihangsúlyozza, hogy a konteók terjesztői gyakran hivatkoznak magukra mint kutatókra, oknyomozókra, ugyanakkor rámutat, hogy az internetnek köszönhetően egyre jobban terjednek.

A felsorolt példákból és a napokban történt amerikai lövöldözéseket követően is érthető az általános aggodalom – de azt is érdemes megvizsgálni, hogy az FBI megközelítésének milyen buktatói lehetnek.

A dokumentumban arról is írnak, hogy a kormányellenes konteók között megjelenik az Új Világrend gondolata, amely szerint egy elitcsoport ural különböző kormányokat, iparágakat, a médiát, és megjelenik az ENSZ is mint aktor, vagy a False Flag jelenség, amely értelmében egy-egy terrorcselekmény csak hamisítás (ilyen például a szeptember 11-i terrortámadások esete, amelyeket követően George Bush nem sokat tett a tévhitek megállításáért azzal, hogy az egyéni szabadságot gyengítette a biztonságra hivatkozva).

Az FBI dokumentuma különösen izgalmas, hiszen úgy kell egy ilyen kiszivárogtatás az összeesküvés-elméletek híveinek, mint egy falat kenyér. Ők megmondták – olvashatjuk majd –, hogy valami készülődik, és lám, szándékosan be is jelentette most az intézmény, hogy készülnek felszámolni az igazság utolsó szigeteit. A kollektív paranoia, amely a személyes szintűvel oly gyakran keveredik ezekben a közösségekben, most alkalmat kap a megerősödésre. Az FBI megjelölte ellenségeit, az Igaz Hírnököket, az Ébredőket, a Keveseket, Akik Még/Már Tudnak.

Az ilyen dokumentumok ugyanakkor azért is veszélyesek, mert éppen a titoktartásra épülő FBI-tól érkeznek. Nem különösen szerencsés a klasszikus konteók egyik főszereplőjének, az establishment egyik emblematikus intézményének ezt a kérdést reflektálatlanul kezelnie.

Szintén problémás – és ez már nem azért, mert az összeesküvés-elméletek hívei muníciót kapnak –, hogy ezáltal hadat üzen a rendszerellenes mozgalmaknak is, illetve a régi forgatókönyv szerint összeesküvés-elméletnek címkézhet egyébként racionális megközelítéseket is (bár ez a fogalom önmagában nem egy hibás elméletet jelöl, hanem egy elméletet, amelynek központi eleme az összeesküvés). Ezt a módszert az Egyesült Államokban jól ismerik a red scare és a Watergate-botrány óta, tulajdonképpen folytatásaként is értelmezhető a hidegháborús logikának (ahogyan a nem megalapozatlan orosz befolyás is illik a narratívába).

A rendszerellenesség pedig meglehetősen demokratikus. Ha nem létezne, akkor még a rabszolgaságot nyögnénk, mert nem lett volna, aki felszámolja azt, ahogyan később a feudalizmust sem. Nem történt volna meg 1956 és 1989 sem, és a következő évszám sem, amit majd dob a történelem. Ha elfogadjuk, hogy az embereknek joguk van önigazgatásra, és azt is, hogy a depolitizált társadalmak négyévente urnákhoz járulása nem elégséges (ez is összeesküvés-elmélet szagú, hiszen egy politikai osztály árulását sejteti), akkor nem marad más, mint a rendszerellenesség. Ha pedig ezt kriminalizálják, akkor nem demokráciában élünk.

Az FBI dokumentuma persze elsősorban a konteókra és az Egyesült Államokban erősödő szélsőjobboldali veszélyre emlékeztet – amely nem független az elnök dilettantizmusától. Az is érthető egyébként, hogy foglalkoznak a kérdéssel – ami azonban aggodalomra ad okot, hogy felemás diagnózist és tüneti kezelést kínál a leírtak alapján. Az pedig eddig sem sült el jól, és ezután sem fog.

Kimaradt?