Vizes Eb: Hosszú Katinkáé az első arany

Hosszú Katinka révén megszületett az első magyar győzelem a budapesti vizes Európa-bajnokságon: a háromszoros olimpiai bajnok az úszóversenyek hétfői nyitónapján 400 méter vegyesen diadalmaskodott, ugyanebben a számban Mihályvári-Farkas Viktória második lett.

A Duna Arénában zajló kontinensviadalon a szám olimpiai és világbajnoka, világcsúcstartója 4:34.76 perccel csapott célba, míg a Ferencváros 17 éves úszója első felnőtt világversenyén először a délelőtti előfutamban úszott ötkarikás A szintet érő egyéni csúcsot (4:38.07), majd ebből a fináléban is jócskán tudott faragni (4:36.81).Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 32 éves Hosszú 2012, 2014 és 2016 után negyedszer lett Európa legjobbja ebben a számban, összességében pedig 15. aranyát nyerte kontinensviadalon. Ezzel az Eb-k történetének legeredményesebb magyar úszójává lépett elő, megelőzve Cseh Lászlót, aki 14 elsőséggel büszkélkedhet.

A hétfői finálékban még a férfi és a női 4x100 méteres gyorsváltó volt érdekelt, előbbiben a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Milák Kristóf összeállítású kvartett 3:12.50 perccel negyedik lett, míg a Gyurinovics Fanni, Ugrai Panna, Senánszky Petra, Verrasztó Evelyn összetételű négyes nyolcaddikként zárt 3:42.31-gyel.

Az elődöntős magyarok közül háromból két versenyző is egyéni csúcsot úszott, de egyikük sem jutott a fináléba: női 50 méter gyorson a búvárúszásban többszörös világ- és Európa-bajnok Senánszky délelőtti, olimpiai B szintet, így vélhetően tokiói indulást érő 24.99 másodperces egyéni csúcsából további két századot faragott, amivel a 13. helyen zárt. Bohus Richárd 50 méter háton 25.19-cel a 11. helyen végzett. Sebestyén Dalma 100 méter pillangón 58.85 másodperccel tovább javította az előfutamban úszott, ugyancsak olimpiai B szintes 59.10-es idejét, ami futamában a hetedik, összesítésben pedig a 13. helyre volt elegendő.

A Duna Arénában megszületett az első világcsúcs is, az orosz Kliment Kolesznyikov 50 méter háton hét századot faragott a 2018-as glasgow-i Európa-bajnokságon úszott 24.00-s rekordjából. A magyarok öt éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon. Korábban nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott.i

Kapcsolódók

Kimaradt?