Szoboszlai Dominik a Liverpoolhoz igazolt

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik az RB Leipzigtől a Liverpool FC-hez igazolt.

A 22 éves középpályás klubváltásáról a nagy múltú angol klub közösségi oldala számolt be vasárnap délután. A játékosnak a 8-as lesz a mezszáma.

„Élveztem az elmúlt pár napot itt, várom, hogy mindenkit jobban megismerhessek. Az előző három-négy nap nagyon hosszú volt, nem volt egyszerű. De végül is itt vagyok, boldog vagyok és alig várom, hogy elkezdhessem a munkát" - idézte az egyesület honlapja Szoboszlait. - "A Liverpool nagy múlt klub, nagyszerű játékosokkal, jó edzővel, minden remek. Számomra ez volt a tökéletes következő lépés. A szurkolók, a stadion, minden nagyon jó."

Szoboszlait 2026-ig kötötte szerződés a lipcseiekhez, és bár korábban a Newcastle United érdeklődéséről is lehetett olvasni, végül a Liverpool lett a befutó. A sajtó szerint a középpályás kivásárlási ára 70 millió euró volt - magyar futballistáért még soha nem adtak ekkora összeget -, és öt évre írt alá a Vörösökhöz.

A Premier League-ben legutóbb ötödik Liverpool azok után jelentette be a leigazolását, hogy a játékos átesett a szokásos orvosi vizsgálatokon. „Tudom, hogy mennyire izgatott amiatt, hogy itt lehet velünk, de fontos, hogy megértse, hogy mi is legalább annyira izgatottak vagyunk őmiatta" - jelentette ki Jürgen Klopp vezetőedző.

Max Eberl, a lipcseiek sportigazgatója kiemelte, hogy szerették volna megtartani Szoboszlait. „Természetesen szívesen vágtunk volna vele együtt neki a következő szezonnak, de ő úgy döntött, hogy a Liverpool révén egy abszolút nemzetközi topcsapathoz megy. Ez egyben nagy elismerése a mi munkánknak, melynek során fiatal játékosokat felhozunk a következő szintre” – fejtette ki.

A hatszoros Bajnokok Ligája-győztes, 19-szeres angol bajnok Liverpoolnak - amely a következő idényben az Európa-ligában szerepelhet majd - az argentinokkal világbajnok Alexis MacAllister után Szoboszlai a második nyári szerzeménye.

Szoboszlai lett a Liverpool történetének a harmadik legdrágább futballistája a tavaly a Benficától 98,9 millió euróért érkezett uruguayi Darwin Nunez és a 2018-ban a Southamptontól 87 millióért megszerzett holland Virgil van Dijk után. A Leipzignél - amely 22 millióért szerződtette le - bevétel szempontjából immár a magyar sztár tartja a klubrekordot. Az eddigi csúcstartó a 2018-ban szintén Liverpoolba költözött Naby Keita és az idén a Chelsea-hez igazolt Christopher Nkunku volt 60-60 millióval. A játékos előző klubja, a Red Bull Salzburg a 70 milliós transzfer 20 százalékát - azaz mintegy 14 milliót - kapja.

Magyar futballisták a Premier League-ben:
Kozma István: Liverpool - 1992-93
Gera Zoltán: West Bromwich Albion, Fulham - 2004-06, 2008-14
Király Gábor: Crystal Palace, Aston Villa - 2004-05, 2006-07
Torghelle Sándor: Crystal Palace - 2004-05
Priskin Tamás: Watford - 2006-07
Fülöp Márton: Sunderland, Manchester City, West Bromwich Albion - 2007-10, 2011-12
Halmosi Péter: Hull City - 2008-09
Kurucz Péter: West Ham United - 2009-10
Bogdán Ádám: Bolton Wanderers, Liverpool - 2010-12, 2015-16
Buzsáky Ákos: Queens Park Rangers - 2011-12
Szoboszlai Dominik: Liverpool - 2023-

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?