Sznúker: negyedik világbajnoki címét szerezte meg Mark Selby

Mark Selby 18:15-re legyőzte Shaun Murphyt a sheffieldi sznúker-vb döntőjében, így negyedik világbajnoki címét ünnepelheti.

Hétfő délután Selby 10:7-es vezetéséről folytatódott a döntő, amelyet még vasárnap Murphy kezdett jobban, 5:3-ra is vezetett, ám a korábbi háromszoros győztes az esti etapban 7:2-es periódussal fordított. A finálé második napját a 2005-ös világbajnok Murphy bátran és pontosan indította a telt házas Crucible Színházban, de az első százas bréket (107) a 21. frémben Selby lökte (12:9). Erre két játékkal később Murphy egy 100-assal válaszolt, ám kettő frémnél közelebb nem tudott kerülni a világranglista negyedik helyezettjéhez, aki 14:11-es előnyről vághatott neki az esti zárásnak.

Murphy a hosszú pirosakat este is jól lökte, Selby azonban kézben tartotta a mérkőzést, és 16:13-nál a meccs legjobb frémjével, egy 120-as brékkel egy játékra került a győzelemtől. Murphy a következő két frémet nagyon magas színvonalú játékkal, 100-as és 103-as brékkel hozta, ám a 33. játékban – 17:15-nél – nehéz helyzetben elhibázta a falhoz tapadó piros golyót, átadva ezzel az esélyt Selbynek, hogy befejezze a meccset.

Selbyn érződött az idegesség, nagyon kimértek voltak az utolsó lökései, végül azonban minden golyó a helyére került. A legvégén a „meccslabda”, a fekete is, amely után egy felszabadult kiáltás formájában kitört belőle a feszültség.

A 38. életévét a jövő hónapban betöltő angol sportoló 2014, 2016 és 2017 után negyedszer nyerte meg a világbajnokságot, ezzel utolérte az örökrangsorban John Higginst. (A még aktív játékosok közül az 1990-es években hét vb-címet nyerő Stephen Hendry a rekorder.)

Shaun Murphy a negyedik vb-döntőjéből a harmadikat veszítette el.

Sznúker-vb, döntő 

  • Mark Selby (angol, 4.)–Shaun Murphy (angol, 7.) 18:15

Kapcsolódók

Kimaradt?