Sportbaráti segítség: fiatal ukrajnai futballisták edzenek Csíkszeredában

Tizenhárom fiatal ukrajnai labdarúgónak biztosít edzéslehetőséget az FK Csíkszereda futballcsapata. A korábban hazájukban akadémiai képzésben részt vevő focisták Marosfőn találtak átmeneti otthonra, miután elmenekültek hazájukból.

Két napja az FK Csíkszereda utánpótlás csapataival edz három kapus és tíz mezőnyjátékos, mindannyian az ukrajnai háború elől menekültek anyjukkal, és átmenetileg Marosfőn találtak menedékre – közölte a székelyföldi klub hivatalos honlapja. A fiatalok számára a klub edzéslehetőséget biztosít, hogy „a futball által ideig-óráig el tudják terelni figyelmüket a háborúról”. Van, aki Kijevből, van, aki Mariupolból vagy épp Poltavából érkezett.Fotók: FK Csíkszereda

Hárman az U8-as korosztállyal edzenek Bucsi Károly irányításával, a többiek pedig az U15-ös és U16-os csapatokkal készülnek Hodgyai László és Benkó Tihamér vezetésével. A kapusokkal Tibi Lung kapusedző foglalkozik. Az ukrán gyerekek között van, aki már beszél angolul, így a kommunikáció is könnyebb, egymásnak tolmácsolják az edzői utasításokat, számolt be Dusinszki Zoltán szakmai igazgató.

„Esélyt adtunk ezeknek a gyerekeknek a mozgásra és arra, hogy szervezett körülmények között készüljenek, hisz korábban is akadémiai képzésben volt részük. Mindannyian Marosfőn vannak elszállásolva és az édesanyjukkal vannak itt, ők hozzák le az edzésekre. Volt már olyan édesanya is, aki jelezte, hogy amióta elmenekültek Ukrajnából, most először látta boldognak a gyerekét, ezért örvendünk, hogy a foci által sikerült egy kis mosolyt csalni az arcukra” – fogalmazott Dusinszki Zoltán.

Az FK Csíkszereda közleményében leszögezte: az edzéslehetőség biztosítása a klub számára nem politikai, hanem sportbaráti kérdés. Ugyanakkor kiemelték: ha orosz kisfocisták lennének hasonló helyzetben, ugyanígy jártak volna el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?