Sofron István: Emelt fővel búcsúztunk

Drámai vereséggel és az elit mezőnytől való búcsúval ért véget a magyar jégkorong-válogatott szereplése a finn-lett közös rendezésű világbajnokságon. A magyar csapat egyik legjobbja a tornán négy találatig jutó Sofron István volt. A csíkszeredai születésű támadót a vb-búcsú után, már családja körében értük utol.

Nagyszerű formában játszott az elmúlt hetekben a magyar válogatott színeiben Sofron István. A csíkszeredai születésű, az utóbbi két szezonban szülővárosa csapatát, a Sportklubot erősítő támadó a világbajnokságot megelőző tesztmérkőzések során két alkalommal talált be Kanada legjobbjainak, a vb-n pedig négy találattal segítette a csapatot. „Sofi” gólt lőtt Dánia és az USA ellen is, az Ausztria elleni sorsdöntő összecsapáson pedig duplázni tudott. Ez sem volt azonban elég a bentmaradás kiharcolásához, a magyar együttes harmadik alkalommal sem tudott megragadni a világ élvonalában.

Fotók: Magyar Jégkorong Szövetség

A Maszol érdeklődésére Sofron István elmondta: ha az egyéni oldalát nézi, az elmúlt heti teljesítményével elégedett lehet, ám a magyar válogatott tagjaként, csapatban gondolkodik.

„Mindig is azt éreztük és azt is kommunikáltuk, hogy csak úgy tudjuk sikerre vinni a válogatottat, ha igazi csapatként játszunk. Szerintem ez rendben volt. Persze, örülök, hogy én értem oda és nekem sikerült befejezni az akciókat. A sorommal nagyon jól ment az összjáték, jól támadtunk le, korongokat szereztünk. Igazából a sorom dolgozott meg azért, hogy helyzetbe kerüljek és én pedig tudtam értékesíteni” – fogalmazott a csatár. Hozzátette, hogy boldog az egyéni jó teljesítménye miatt, ugyanakkor csalódott is, hiszen a válogatott kiesett a legjobbak közül.

Fájdalmas búcsú

Sofron kérdésünkre megosztotta, hogy nagyon megviselte a csapat tagjait a vb-búcsú. „Karrierünk legnagyobb meccse volt, a legnagyobb téttel. Nagy sikert érhettünk volna el a magyar jégkorong történetében, de azt gondolom, tisztességesen helyt álltunk és emelt fővel távozhattunk” – mondta. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a válogatott tagjai közül talán többeknek ez volt az utolsó világbajnoksága, az utolsó alkalom, hogy „nagy dolgot” tudjanak elérni.

„A bentmaradás feltette volna a koronát arra a munkára, amit az elmúlt 15 évben az én korosztályom elvégzett. Ez igazán fájó, mindenkinek nehéz lesz megemészteni, de tovább kell lépni” – emelte ki. Mint kihangsúlyozta: a csapatban megvolt a lehetőség az igazán jó eredményre, rendelkeztek az ehhez szükséges pluszokkal. Kiemelte a Franciaország elleni, hosszabbításos sikert és az Ausztria elleni, drámai találkozót. „Ezek magasabban rangsorolt együttesek nálunk. A francia válogatottat húsz éve nem vertük meg, az osztrákokat sem győztük le mostanában tétmeccsen” - mondta.

Hiányzott a „csoda-faktor”

Az erdélyi származású támadó rámutatott: a magyar válogatott tagjainak túlnyomó része az ERSTE Ligából érkezett és nincsenek hasonló színvonalú mérkőzésekhez szokva. Ennek ellenére fel tudták venni a versenyt meccsről-meccsre a világ legjobb csapatai ellen. „A csoda-faktor nem volt meg, mondjuk, hogy a végén nekünk kedvezően pattanjon a korong, de úgy gondolom, ennél többet nem tudtunk volna a mi képességeinkkel megtenni. Erre vagyunk képesek és nem kell szégyenkeznünk, bár fájdalmas a búcsú.

Az elmúlt két szezont a Csíkszeredai Sportklub színeiben töltő támadó jelenleg nem rendelkezik egy klubcsapatnál sem szerződéssel. További karrierjével kapcsolatos kérdésünkre elmondta, le kell ülepedjenek benne a világbajnokság eseményei, ugyanakkor megfordult már a fejében, hogy a válogatottban „át kell adni a staféta-botot”.

„Betöltöttem a 35 évet, a családomtól is sok időt, két év fél hónapot elvesz a válogatott szereplés, ilyenkor hetekig nem látom a kislányomat. Ráadásul egy sérülésből nehezebben épülök fel, most, hogy nincs egy klubbal sem szerződésem, ezt is figyelembe kell venni. Át kell gondolnom, most 150 mérkőzéssel a hátam mögött, A-csoportból tudnék visszavonulni. Nehéz döntés előtt állok. Úgy kell döntenem, hogy nekem és a családomnak a legjobb legyen”- hangsúlyozta.

Klubszinten ugyanakkor még vállalna néhány évet Sofron István, azonban azt még nem tudja, melyik csapat színeiben láthatjuk ősztől. „Most a pihenés az elsődleges és majd elkezdünk gondolkodni a következő hetekben arról, hogy hogyan tovább” – mondta.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?