Jégkorong-vb: nem volt egy súlycsoportban a magyar és a svéd válogatott, az északiak 6 góllal nyertek

A tíz NHL-es játékossal felálló svéd válogatott esélyeshez méltón 7-1-re legyőzte a magyar csapatot a jégkorong-világbajnokság tamperei csoportjában, a negyedik forduló csütörtöki játéknapján.

Másfél perce ment a meccs, amikor Oscar Lindberg bombája kötött ki a rövid sarokban. Az éppen Svédországban légióskodó Galló gyorsan egyenlíthetett volna, Jesper Wallstedt azonban védett. Magyar előnyben Hári adta el a korongot, ebből Jacob de la Rose lőtt a jobb felső sarokba, s ekkor a svédek már öt kapura lövésnél jártak. Azonos létszám mellett elaludt a skandináv védelem, ezt a hátvéd Kiss Roland használta ki, Walstedt nem látott a takarástól. Ez volt a vb-k történetének első magyar gólja a svédek ellen. Bartalis István és Garát Zsombor volt a két gólpasszos. Bátrabb lett a Constantine-csapat, helyzetekig is sikerült eljutnia, ám a bántóan üresen hagyott Dennis Everberg lehűtötte a kedélyeket.Fotó: MTI/Illyés Tibor

A második játékrész elején Bartalist bottal visszahúzásért, Stipsicz Bencét pedig a játék késleltetéséért (a nézőtérre emelte a pakkot) kiállították, a kettős fórt Andre Petersson használta ki. Hatalmas fölényben volt ekkor az ellenfél, a magyarok a félpályán is alig jutottak át. A svéd lendületet egy kapus elleni szabálytalanság sem törte meg, Jonatan Berggren a számára visszahagyott korongot zúdította a jobb felső sarokba. Negyvenhárom másodperc múlva de la Rose közelről nem hibázott. Ebben a harmadban nem volt magyar kapura lövés - ez egészen kivételes negatív mutató -, míg a rivális 19-szer próbálkozott.

A záró harmadban is svéd ütőkön vándorolt a korong, viszont az északiak már nem támadtak teljes elánnal, inkább passzolgattak vagy cselezgettek. A 49. percben Lucas Raymond így is könnyedén talált be. Ebben a periódusban sem volt magyar próbálkozás, amelyet Wallstedtnek hárítania kellett volna. Az utolsó percek már nem hoztak izgalmakat, az összesített kapura lövés 51-9 volt a svédek javára.

A folytatás sem lesz könnyebb: pénteken a címvédő, olimpiai bajnok, világranglista-vezető, a frenetikus hazai közönség előtt szereplő finn csapat ellen lép jégre Kevin Constantine szövetségi kapitány alakulata.

Kapcsolódók

Kimaradt?