Magyar hokibravúr – bent maradt a legjobbak között a magyar női válogatott

Bár büntetőlövések után kikapott a védsapattól a dániai női jégkorong-világbajnokságon, Magyarország így is megőrizte élvonalbeli tagságát és még a negyeddöntőre is megmaradt az esély.

A magyar női jégkorong-válogatott szétlövésben 3–2-re kikapott a svéd csapattól a dániai világbajnokság hétfői játéknapján, de így is biztosan bennmaradt az élvonalban. Pat Cortina szövetségi kapitány együttese – amely csütörtökön 4–2-re legyőzte a németeket, majd pénteken 7–1-re kikapott a csehektől, vasárnap pedig 1–0-ra a házigazda dánoktól – még a negyeddöntőbe is bekerül, ha kedden a németek rendes játékidőben legyőzik a dánokat.

Egy balszerencsés góllal már az ötödik percben vezetéshez jutottak a skandinávok (1–0). A magyar csapat hiába játszhatott kettős emberelőnyben is, nagyokat védett a svéd kapus, Ida Boman. A 18. percben azonban Kreisz Emma betörésénél már ő is tehetetlen volt (1–1). Magyar öröm - sikerült a bennmaradás. Fotó: mjsz.hu

A második felvonásban Huszák Alexandra ziccere maradt ki, majd létszámfölényben Maja Nylen-Persson távolról volt eredményes (2–1). A meccs derekán Olivia Carlsson palánkra lökésért ötperces kiállítást kapott, ám ez idő alatt csak helyzeteket sikerült kialakítani, egyenlíteni nem tudtak a magyarok.

A záró harmadban egy kapu előtti kavarodásnál a hátvéd Kiss-Simon Franciska előre lopakodott, és nem hibázott (2–2). A pontszerzéssel eldőlt, hogy a Cortina-együttes nem eshet ki a tízcsapatos élvonalból, de hátra volt még a hosszabbítás, amelyben a magyarok nem tudták gólra váltani emberelőnyüket. A szétlövésben a nyolcadik párig nem született gól – két svéd és egy magyar, kapuvason csattanó lövés volt –, majd a végén Hanna Olsson higgadtan fektette el Némethet, és ezzel megszerezte a svéd győzelmet érő találatot. 

A meccs legjobb magyarja Huszák Alexandra volt. A három legjobb magyarnak a csoportmeccsek során Garát-Gasparics Fannit, Németh Anikót és Németh Bernadettet választották.

Magyarország veresége ellenére megőrizte A-csoportos tagságát: 4 ponttal zárták a csoportkört. A negyeddöntős szereplés a keddi német–dán eredményétől függ. Ha a német csapat rendes játékidőben nyer, a magyarok Kanada vagy az Egyesült Államok ellen folytatják, minden más esetben a 9. helyen zár a válogatott.

Eredmények, 5. játéknap:
B-csoport (Frederikshavn)
Svédország–Magyarország 3–2 (1–1, 1–0, 0–1, 0–0, 1–0), szétlövés után
gólszerzők: Jungaker (5.), Nylen-Persson (26.), ill.  Kreisz (18.), Kiss-Simon (49.)
A másik összecsapáson: Csehország–Németország 6–0 (2–0, 3–0, 1–0)
Az állás: 1. Csehország 9 pont/3 mérkőzés, 2. Svédország 7/3, 3. Magyarország 4/4 (7-13), 4. Dánia 3/3 (4-10), 5. Németország 1/3 (Az ötös utolsó helyezettje kiesik a divízió I/A-ba, míg a legjobb három a negyeddöntőben folytatja).
A-csoport (Herning)
Finnország–Japán 9–3 (2–1, 4–1, 3–1)
Egyesült Államok–Svájc 9–0 (4–0, 1–0, 4–0)
Az állás: 1. Egyesült Államok 9/3 (25–1), 2. Kanada 9/3 (17–2), 3. Finnország 3/3 (11–13), 4. Svájc 3/3 (4–14), 5. Japán 0/4 (Ebből a csoportból minden válogatott a negyeddöntőbe jut).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?