Roland Garros: Novak Djokovics és Iga Swiatek a két favorit

A címvédő és világelső Novak Djokovics számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon.

A férfi elitben a vasárnap 35 éves Novak Djokovics hónapokat hagyott ki oltatlansága miatt a szezon elején, lassan lendült játékba, de legutóbb Rómában már ismét bombaformában teniszezett, és begyűjtötte hatodik címét a Foro Italicóban.

A Párizsban 2016-ban is bajnok szerb klasszis tavaly a francia fővárosban szerezte meg 20. és mindmáig utolsó GS-trófeáját, ugyanis szeptemberben kikapott Danyiil Medvegyevtől a US Open döntőjében, a januári Australian Openről pedig hazaküldték, mert nem oltatta be magát koronavírus ellen.

A Melbourne-ben 21. Grand Slamét megnyerő Rafael Nadal - aki 13 párizsi diadalával is rekorder - parádésan kezdte az évet, ám az áprilist kihagyta fáradásos bordatörés miatt, majd Rómában lábproblémái miatt csak a nyolcaddöntőig jutott. Így 18 év után először eshet meg vele az, hogy trófea nélkül zárja az idényt kedvenc borításán. A 35 éves klasszis elképesztő, 105/3-as győzelmi mérleggel büszkélkedhet a Roland Garroson.

Favoritnak számít a 19 éves Carlos Alcaraz is, aki idén négy tornát nyert meg, és Madridban megverte Nadalt, Djokovicsot, valamint az olimpiai és világbajnoki címvédő Alexander Zverevet. A murciai tinédzsernek van a legtöbb (28) győztes meccse idén a mezőnyben, és úgy áll az ATP-rangsor 6. helyén, hogy egy éve még a 120. volt.

A 20-szoros GS-bajnok Roger Federer várhatóan csak a nyár második felében tér vissza, a Garroson 2015-ben győztes, szintén svájci Stan Wawrinka nincs formában, mint ahogy a szintén hosszú kihagyás után visszatért, Párizsban kétszeres döntős osztrák Dominic Thiem sem. A 2019-ben ATP-világbajnok görög Sztefanosz Cicipasz a tavalyi döntőben dupla szettelőnyről kapott ki Djokovicstól, és idén az is mellette szólhat, hogy áprilisban megvédte címét a monte-carlói salakon. Zverev ugyancsak messzire juthat Párizsban, a világranglistán második Danyiil Medvegyev viszont gyengén teljesít a vörös borításon, ráadásul nemrég sérvműtéten esett át és egyetlen meccset vívott salakon idén.

A nőknél nagy meglepetés lenne, ha a világelső Iga Swiatek nem ismételné meg 2020-as párizsi diadalát. A 20 éves varsói játékos immár 28 találkozó óta veretlen, vasárnap megvédte címét Rómában, és legutóbb február 16-án Dubajban kapott ki. Jó esélyekkel lép pályára a Stade de Roland Garrosban a címvédő cseh Barbora Krejcikova, valamint a Madridban győztes tunéziai Onsz Dzsabőr is. A januárban Australian Open-bajnok és világelső Ashleigh Barty váratlanul visszavonult, a 2018-as győztes román Simona Halep sérülések miatt nincs nagy formában, a 23-szoros Grand Slam-bajnok Serena Williams - aki 2017 óta hajszolja a rekordbeállítást jelentő 24. GS-serlegét - pedig tavaly Wimbledon óta nem versenyez, és várhatóan a nyáron tér vissza.

Az elmúlt két évben a pandémia miatt csak korlátozott számban engedtek be nézőket a francia rendezők - akik 2020-ban szeptemberre tették át a viadalt -, ezúttal viszont újra telt ház lehet már a komplexum húsz pályáján.

Kapcsolódók

Kimaradt?