Novák Károly Eduárd: van pénz a sportra, de nem jó helyre megy

Romániában a sportélet egy elavult, régi rendszeren alapul, amely diszkriminatív a privát sportklubokkal szemben. Pénz van a sportra, de nem jó helyre megy, és ideje lenne rendet teremteni. Erről Novák Károly Eduárd sportminiszter beszélt Székelyudvarhelyen, ahol az új országos sportstratégiát mutatta be.

Fotó: Udvarhelyszéki RMDSZ

Zsúfolásig telt csütörtökön este Székelyudvarhelyen, a Református Esperesi Hivatal Márton Áron tér 6-os szám alatti konferenciaterme. Az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezete által szervezett sport rétegtalálkozón a székelyudvarhelyi sportélet meghatározó alakjai mondhatni hiánytalanul képviseltették magukat. A fokozott érdeklődés érthető, ugyanis az eseményen jelen volt Novák Károly Eduárd, Románia RMDSZ-es sportminisztere is.

A házigazda nevében Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke köszöntötte az érdeklődőket, jelen volt még Ladányi László Zsolt, Hargita megyei parlamenti képviselő és Sinka Arnold, a széki szervezet ügyvezető elnöke.

A találkozó fő témája az új országos sportstratégia bemutatása volt, melynek fő céljai között szerepel a sportra fordított támogatások hatékonyságának növelése, illetve az élsport társadalmi hatásainak javítása.

„Romániában van pénz a sportra, de nem jó helyre megy. Többnyire oda megy, ahol lustaság és eredménytelenség van, ahol pedig akarat van, elszántság és bizonyítási vágy, oda már nem jut pénz” – fogalmazott Novák. A sportminiszter elmondta, hogy Románia az utolsó olyan országok közé sorolható, ahol még van állami klubrendszer, hiszen jelenleg öt tárca (sport, oktatási, védelmi, belügyi és szállításügyi) és az olimpiai bizottság alárendeltsége alatt működnek állami finanszírozású klubok, ez egy egészségtelen rendszer és diszkriminatív a privát klubbokkal szemben.

„Ezen szeretnénk változtani. Nyilván ez fáj és nem tetszik azoknak, akik hosszászoktak a kényelemhez és a bőséghez, de ideje volna rendet teremteni. Ezen kéne legyen a hangsúly, nem pedig azon, hogy Novák Eduárd kiment-e a repülőtérre virággal vagy sem” – mondta a sportminiszter, utalva a tavaly augusztusi médiacirkuszra, amely abból fakadt, hogy (meghívás hiányában) a sportminisztérium egyetlen képviselője sem volt jelen az Európa-bajnokságról hazatérő evezősök fogadásán.

Fotó: Udvarhelyszéki RMDSZ

Elhangzott, hogy a tervek szerint a jövőben a finanszírozást úgy alakítanák át, hogy a szövetségek és a klubok az igazolt sportolók száma és a teljesítményük alapján kapják a támogatást. Eezzel egyben ösztönözni szeretnék az egyének sportolását is.

A Maszol kérdésére Novák Károly Eduárd elmondta, hogy reményei szerint az új sportstratégia hamarosan kormányhatározat formájában lesz elfogadva, korrekt irányt adva a romániai sportnak a következő 10 évben.

„Ennyire időre lenne szükség kijavítani azokat a problémákat, amelyekkel a hazai sport küzd (sportolók, edzők, finanszirozási rendszer, infrastruktúra). Ugyanakkor nagyon bízom abban, hogy ez a stratégia megalapozza a magyar, olasz és francia mintára készült új sporttörvényt, amelynek remélhetőleg 2-3 hónapon belül meglesz a végleges formája is, és év végéig át is megy a parlamenten” – összegzett Novák Károly Eduárd, Románia sportminisztere.

A csütörtök esti esemény végén számos kérdés is elhangzott el az érdeklődők részéről, az interaktív megbeszélést óriási hangzavar szakította rövid időre félbe, miután egy, a városba tévedt medve miatt minden jelenlévő telefonján megszólalt a RO-ALERT vészriasztás. Házigazdaként Bíró Barna Botond széki elnök úgy vélte, hogy egy hasznos eseményen vannak túl, mint mondta minden olyan találkozó hasznosnak mondható, amennyiben egy adott ágazaton belül a döntéshozók találkozhatnak azokkal, akiket segíteniük kell az általuk meghozott döntéseknek, stratégiáknak.

„Azt hiszem, az udvarhelyszéki sport területén nem lehet kisebb célkitűzésünk, mint lehetőséget biztosítani egyrészt minél több gyereknek és fiatalnak, hogy sportolni tudjanak, másrészt minél több professzionális sportolónak, hogy akár a dobogó legfelső fokára is felállhassanak” – értékelt Bníró Barna Botond, az udvarhelszéki RMDSZ elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?