Norvégiában szerepel Székelyföld női fociválogatottja

A hétfői hivatalos megnyitóünnepség után kedden veszi kezdetét az észak-norvégiai Bodø városában a Független Labdarúgó Szövetségek szervezetének (CONIFA) második világbajnoksága. A megmérettetésen a székelyföldi válogatottnak is szurkolhatunk, amely első alkalommal vesz részt nemzetközi megmérettetésen. Az FK Csíkszereda és a Sepsi OSK játékosaira épülő gárda az első játéknapon Tamil Eelam (Srí Lanka) csapatával mérkőzik meg.

Első nemzetközi megmérettetésére készül a tíz évvel ezelőtt a Székelyföld Labdarúgó Egyesület által életre hívott székelyföldi női labdarúgókból álló alakulat. A lányok a korábbi években négy alkalommal léptek pályára, kétszer a magyar felnőtt válogatott ellen, egy alkalommal a magyar U19-es és egyszer a magyar felnőtt B-gárdával meccseltek. Ezeken a mérkőzéseken a székely hölgyek adósak maradtak a gólokkal, remélhetőleg Norvégiában sikeresebben fognak szerepelni.

Az FK Csíkszereda másodedzője, az Albu László által vezetett csapat főképp a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda labdarúgóira épül. A szakember munkáját a sepsiszentgyörgyi Györgykovács Kriszta fogja segíteni. A keret összeállítását nehezítette, hogy a hazai sorozatok még nem zárultak le az utazás időpontjára. Az FK Csíkszereda korosztályos lánycsapatai még a bajnoki rájátszás hajrájában érdekeltek, míg a felnőttekre kupadöntő vár június 8-án a Kolozsvári U Olimpia ellen.

Fotó: Székelyföld Labdarúgó Egyesület

A székely keret az elutazás előtt, vasárnap találkozott Csíkszeredában, ahol közös gyakorlást követően hétfőn hajnalban indultak Norvégiába. A Sepsi OSK-t hat lány, Csíkszeredát öt, Székelyudvarhelyet és Marosvásárhelyet kettő-kettő, Kolozsvárt egy, míg Magyarországról a Haladást is egy játékos képviseli Norvégiában.

A sportoló nők ünnepe

A CONIFA második alkalommal szervez női labdarúgó-világbajnokságot, amely a FIFA-hoz nem tartozó csapatok hivatalos tornájának tekinthető. A helyszín az Észak-Norvégiában található Bodø városa, amely 2024-ben Európa Kulturális Fővárosa. A programokba illeszkedik a világbajnoki vetélkedés is.

A torna szervezőinek szándéka szerint a VB a sportoló nők nagy ünnepe lesz, és olyan értékeket helyez előtérbe, mint a béke, az elfogadás, a fenntarthatóság és a barátság.

„A CONIFA WFC2024 egyedülálló lehetőség lesz arra, hogy új hősöket és példaképeket teremtsenek közösségeikben, és békében és barátságban élő világot ünnepeljenek. A tornával párhuzamosan a városközpontban számos kulturális rendezvényre kerül sor a tornához kapcsolódóan” – hangsúlyozzák a torna hivatalos honlapján a szervezők.

Az esemény nagy médiaérdeklődésre tarthat számot, minden mérkőzést élőben, angol nyelvű kommentárral lehet követni a conifatv.com honlapon.

Négy válogatott vesz részt az eseményen: Székelyföld mellett Tibet, Tamil Eelam (Srí Lanka) és a házigazda Sapmi FA (Lappföld) együttese lép pályára. A résztvevők körmérkőzéses formában játszanak egymással, majd az 1. és 2. helyezett csapat bejut a döntőbe, a 3. és 4. helyezett csapat pedig a bronzéremért játszik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?