Női kosár: hazai pályán szervez Euroliga selejtező tornát a Sepsi-SIC

A szerző felvételeA romániai női kosárlabdát évek óta uraló Sepsi-SIC idén is egyedüli hazai csapatként célozza meg a legrangosabb európai sorozatot.

Szeptember 21 és 23 között – keddtől csütörtökig - a Sepsi Aréna ad otthont az Euroliga selejtezőtornájának. A sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC, a Szekszárdi Atomerőmű KSC és a török Bellona Kayseri Basketbol hármasából a torna első helyezettje kerül be az Euroliga legjobb tizenhat csapata közé, a másik kettő az Európa Kupában folytathatja nemzetközi szereplését.  

Lendületet adhat, hogy ismét szurkolók előtt játszik a házigazda csapat

Rusz István a Sepsi-SIC menedzsere rámutatott, sportdiplomáciai siker, hogy a Sepsi Arénában rendezhetik a selejtező tornát, és a hazai csapatnak nagy lépést jelentene az Európa Kupából előre lépni az Euroligába. Bíznak abba, hogy a járványügyi intézkedések nem változnak és másfél év után ismét a lelkes és hangos sepsiszentgyörgyi szurkolók előtt játszhat a csapat, így a nézők hatodik játékosként adhatnak lendületet a lányoknak. A keddtől csütörtökig zajló tornán a mérkőzések este 7 órától kezdődnek, a sepsiszentgyörgyi zöld-fehér csapat szerdán és csütörtökön áll pályára. Jegyeket és bérleteket a helyszínen a Sepsi Arénánál lehet vásárolni. A minden mérkőzésre érvényes bérlet ára 40 lej, amiért egy szurkolói pólót is adnak, míg a napijegy ára pedig 15 lej.

Átalakult és nehezen áll össze a Sepsi-SIC játékoskerete

A bajnokság szünetében, a nyáron nagymértékben átalakult a többszörös bajnok és kupagyőztes sepsiszentgyörgyi kosárlabdacsapat kerete. A lányokat továbbra is Zoran Mikes vezetőedző irányítja, a csapatkapitány szerepét viszont a montenegrói Jovana Pasic vette át Annemarie Gödri-Părăutól, aki továbbra is erősíti a csapatot. Új igazolásként érkezik még két amerikai - Brianna Fraser a Vasas Akadémiától és Aaliyah Wilson az amerikai bajnokságban (WNBA) részt vevő Indiana Fever csapatától –, a szerb Maja Miljkovics és az orosz Marina Baș. A hazai bajnokságból igazolták Alina Podart, Teodora Neagut és Anisia Croitorut. Az előző idényhez hasonlóan továbbra is zöld-fehérben folytatja Orbán Nikolett, Ioana Ghizilă és Ștefania Cătinean.

Zoran Mikes edző szerint nehezen áll össze a csapat, hiszen az orosz Marina Bașnak vízumgondjai akadtak, másrészt az amerikai Indiana Fever nem engedte el Aaliyah Wilsont, mivel a WNBA-ben játszó csapat több tagja is sérült. Minderre reagálva a Sepsi-SIC leigazolta az amerikai Shaqwedia Wallace-t és bíznak abban, hogy hamar beilleszkedik csapatba.

Zoran Mikes: „nem tisztelik eléggé a munkánkat és a Sepsi-SIC eredményeit”

 A Sepsi-SIC vezetőedzője bírálatot is megfogalmazott a Román Kosárlabda Szövetség (FRB) és a többi hazai csapat irányába. Zoran Mikes emlékeztetett, hogy az elmúlt években a sepsiszentgyörgyi csapat volt az egyedüli amely Romániát a nemzetközi porondon is képviselte és az országnak gyűjtötte a FIBA-pontokat, illetve a legutóbbi hét szezonban a hazai versenysorozatban a lehetséges tizennégy trófeából tizenkettőt megnyertek. Mindez miatt is több megértést és támogatást érdemelne a csapat amikor a fontos az Euroliga-selejtező előtt áll, fejtette ki Zoran Mikes.

Elégedetlenségét egyrészt az okozta, hogy a Sepsi-SIC az Euroliga selejtező mérkőzései előtti felkészülési időszakban nem számíthat Orbán Nikolettre és Alina Podarra, akiket éppen ekkorra hívtak be a válogatottba ahol egy 3x3-as vetélkedőn kénytelenek részt venni. Másrészt megmagyarázhatatlan, hogy a hazai bajnokság csapatai közül a Sepsi-SIC a hat lehetséges idegenlégiósból csak kettőt igazolhat Amerikából, a többi csapatnak három amerikai játékos igazolásához van joga. Zoran Mikes elégedetlen a többi hazai csapat hozzáállásával is, hiszen egyik sem vállalt felkészülési mérkőzést a Sepsi-SIC ellen. A zöld-fehérek bosnyák edzője megállapította: „a jelenlegi helyzetben olyanok vagyunk, mint egy sebzett vad, de mindig a sebzett vad a legveszélyesebb! Ezt fogjuk a magunk javára fordítani az Europaliga selejtező mérkőzésein!”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?