Női kézilabda-vb: Dánia és Spanyolország az első két elődöntős

Dánia 30-25-re legyőzte Brazíliát a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság első negyeddöntőjében. Az esti összecsapáson a házihazda Spanyoloroszág is megváltotta jegyét az elődöntőre azzal, hogy 26-21-re legyőzte Németországot.

Fotó: IHFA legjobb nyolc közé százszázalékos teljesítménnyel érkezett dánok a várakozásoknak megfelelően remekül kezdtek (6-3), ám a folytatásban meglepő hibákat követtek el, ami eddig nem volt jellemző rájuk. Egyszer még el tudtak lépni három találattal (11-8), de a nyitott védekezést alkalmazó brazilok tartották a lépést velük, sőt Adriana Cardoso vezérletével egyenlítettek.

A meccs kétharmadánál ismét három gól volt az európai együttes előnye, és mivel egyre jobban védekezett, tovább növelte a különbséget. A brazilok kulcsemberei fáradni látszottak, egyre többet hibáztak, így végül 30-25-re kikaptak.

A Győri Audi ETO KC dán csapatkapitánya, Anne Mette Hansen négy gólt szerzett. Honfitársa, a kapus Sandra Toft 17 védéssel járult hozzá a sikerhez, ezért őt választották a mezőny legjobbjának. A túloldalon Cardoso tíz találattal zárt.

A dánok kilencedik alkalommal jutottak világbajnokságon a legjobb négy közé, következő ellenfelük az olimpiai címvédő Franciaország vagy Svédország lesz pénteken.

Fotó: IHFA második keddi negyeddöntőn a házigazda Spanyolország válogatottja 26-21-re legyőzte Németországot. Az előző vb-n ezüstérmes hazaiaknak már az ötödik percben időt kellett kérniük, mert három gólt kaptak, de egyet sem lőttek. A nyolcadik percben találtak be először, és csak a cserék után, a meccs második negyedében 3-7-es állásnál kezdték meg a felzárkózást. Akkor viszont lendületbe kerültek az immár agresszív, nyitott védekezés alkalmazó spanyolok, és 7-1-es sorozatuk végén két góllal már ők vezettek. Ezt csakhamar megduplázták és a szünetben 14-10 volt az állás a javukra.

A második félidő elején a németek létszámfölényes támadójátékra és öt-egyes védekezésre álltak át, ennek köszönhetően egy 4-1-es sorozattal felzárkóztak, ám a meccs négy spanyol találattal, illetve a 42 éves Silvia Navarro kapus két büntető-védésével folytatódott (23-17). A következő három gól a németeké volt, közelebb azonban nem tudtak kerülni a szigorúan védekező házigazdákhoz.

A spanyolok továbbra is százszázalékos mérleggel büszkélkedhetnek, és negyedszer jutottak vb-elődöntőbe, ahol ellenfelük az Orosz csapat vagy az Európa-bajnok Norvégia lesz pénteken.

Eredmények, negyeddöntő

  • Spanyolország-Németország 26-21 (14-10)
  • Dánia-Brazília 30-25 (14-13)

szerdán játsszák

  • Orosz csapat-Norvégia 18.30
  • Franciaország-Svédország 21.30

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?