Nemzetközi játékvezető-asszisztens lett Tunyogi Ferencz

A szilágysági Tunyogi Ferencz egyike annak a két játékvezető-asszisztensnek, aki újonnan került fel az úgynevezett „FIFA-listára”: 2023-ban már őt is delegálhatják nemzetközi klub- vagy válogatott csapatok mérkőzéseire. Ismerje meg a 38 éves zilahi partjelzőt.

A zilahi Tunyogi Ferencz, vagy ahogy sokan ismerik, Pötyi, vérében már születésétől benne van a futball, a bíráskodás szeretete. Édesapja, az idősebb Tunyogi Ferenc étteremtulajdonos, harmadik ligás játékvezető volt, fiát már három-négy éves korától magával vitte az edzésekre, a mérkőzésekre. „Míg ő rótta a köröket, edzett, én a focipályán rúgtam a labdát. Ezek az első élményeim, emlékeim, amelyek a futballozáshoz köthetők” – mesélte.

Tudatosan készült a játékvezető-asszisztensi pályára

A 38 éves Tunyogi Ferencz Zilahon született, tanulmányait a Silvania Főgimnáziumban végezte matematika-informatika szakon, az érettségit követően 2004-ben, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem közgazdaságtan és a testnevelés karára felvételizett, itt folytatta az alap-és a magiszteri képzést is.

Kezdetben a vendéglátóiparban dolgozott a szülei éttermében és catering cégénél, jelenleg egy online házhozszállítással foglalkozó multinacionális cég regionális kereskedelmi igazgatója, immár nyolc éve. Imád sportolni, hegyet mászni, szaladni, biciklizni. Ennek köszönhetően döntött úgy, hogy elvégzi a sportegyetemet, de mindig a közgazdaság, a kereskedelem vonzotta, e téren akart karriert befutni.

„A sport már gyerekkorom óta életem része, és mivel édesapám harmadik ligás játékvezető volt, a focizással is próbálkoztam. Elég korán, 14 évesen rájöttem, hogy nem vagyok tehetséges, ezért nem folytattam, viszont nagyon érdekelt a játékvezetés” – fogalmazott.  Tökéletesíteni akarta tudását, ezért elvégezte a sportegyetemet, de sosem szeretett volna tornatanár vagy edző lenni. „Az első meccsemet 14 évesen vezettem, mosolyogva jöttem le a pályáról, úgy gondoltam, hogy a játékvezetőséget nekem találták ki, és nagy örömmel folytattam. Édesapám 1998-ban fejezte be játékvezetői pályafutását, én a rá következő évben 1999-ben kezdtem el, és szép lassan haladtam előre a ranglétrán” – mesélte  Tunyogi Ferencz, aki 2006-ban már a harmadik ligában volt játékvezető. A második ligában is folyamatosan megfigyelés alatt állt, ténykedését megfelelőnek tartották, így 2019-ben beválogattak az első ligába.

Mint fogalmazott, a mérkőzéseken külön megfigyelők értékelik a játékvezetők munkáját, pontozzák őket, nyáron és télen fizikai és elméleti tesztelésen és szemináriumokon vesznek részt. Mindezeket figyelembe véve dönt a játékvezetői testület vezetősége arról, hogy kit javasolnak felsőbb osztályba kerülésre. „Így kerültem fel a nemzetközi listára, és idéntől a FIFA és az UEFA által szervezett tornákon is fogok aktiválni” – előlegezi meg a zilahi sporttárs, akinek 70 első ligás, 126 második, és 71 harmadik ligás mérkőzés van a háta mögött.

Bátorság, koncentráltság, a külső tényezők kizárása a legfontosabb

A játékvezető-asszisztens szerint a szakma 2020-ban figyelt fel rá, amikor a Petrolul Ploiești – Bukaresti Rapid Liga 2-es mérkőzésen két tizenegyest is megismételtetett, mert a kapus elhagyta a gólvonalat. Ilyen még soha nem történt meg a romániai labdarúgásban, a „bátorságát” a sajtó is pozitívan értékelte, és onnantól „beindult a szekér”. Több és komolyabb mérkőzéseket és esélyt kapott, sokan bátorították, érezte a szakma támogatását, és mindezzel élt is.

Eddigi legfontosabb mérkőzése a 2021-es Szuperkupa volt, amelyen a Kolozsvári CFR és a CSU Craiova csapott össze a trófeáért. A Bukaresti Rapid – Aradi UTA mérkőzésen mutatott teljesítményére a legbüszkébb, ugyanis komoly döntéseket kellett hoznia, bár mint mesélte, nagy nyomás alatt volt a játékvezetői brigád, sőt petárdák robbantak mellette.

A szurkolók negatív megnyilvánulásai kapcsán elmondta: az idő ezeket megoldja. Már gyermekkorában találkozott hasonló esetekkel, de megedződött. A pályán vagy a szélén lévők egy idő után megtanulják kizárni szurkolótábort és a feladatra koncentrálnak, arra, ami a pályán történik. „Vannak helyzetek, amikor a rosszindulatú kommentek megviselik az embert, de ilyenkor erősnek kell maradni. Viszont nagyon fontos a szerénység, és mindvégig 'a földön kell lenni', és egyre többet dolgozni” – fogalmazta meg játékvezetői hitvallását Tunyogi Ferencz. Hozzátette: 90 percig folyamatosan összpontosítani kell, tartani az iramot, és ha az ember fizikailag „rendben van”, odafigyel minden helyzetre, akkor jó és helyes döntést hoz.

A pályán csak színek vannak, a cél a Bajnokok Ligája

Minden fiúgyermek reflexből sorolja kedvenc csapata, focistája nevét. Másképp van ez a játékvezetőknél, játékvezető-asszisztenseknél. Tunyogi Ferencz elmondta, ők csak két színt látnak. „Mi nem bíráskodhatunk neveket, csak számokat és színeket” – mondja. Jövőbeli célja eljutni a Bajnokok Ligájába, ehhez viszont sokat kell bizonyítani. Naponta edz, technikailag felkészül a mérkőzésre, megnézi a csapatok játékát, hogyan játszottak az elmúlt meccseken, hogyan rúgják a szögleteket, a szabadrúgásokat, hogyan játsszák a leshelyzeteket a csatárok és a hátvédek. Az edzések mellett fontos a kikapcsolódás is, a rehabilitáció, a pihenés, a hobby, mely esetében a sportolás és a rock illetve jazz zene.

„Még jobb teljesítményekre van szükség, fizikai, elméleti, technikai felkészültségre, stabil döntéshozatalra, egyszerűen a perfekcionalizmus felé kell tartani minél gyorsabban” – mondta a Maszolnak Tunyogi Ferencz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?