„Nem lehet ennyi néger és muzulmán a csapatban”

Rasszizmussal vádolják Christophe Galtiert, a Paris Saint-Germain labdarúgó-csapatának vezetőedzőjét. A francia sajtó szerint az 56 éves szakember még a 2021–2022-es szezon során, amikor a Nizza mestere volt állítólag azt mondta: „nem lehet ennyi néger és muzulmán a csapatban.”

Fotó: Christophe Galtier Instagram-oldala

A botrányt Daniel Riolo, az RMC csatorna újságírója robbantotta ki szerdán, de a történet még tavaly szeptemberre nyúlik vissza, amikor Julien Fournier, a Nizza korábbi sportigazgatója azt mondta az RMC Sportnak, hogy olyan súlyos dolgok miatt veszett össze Galtierrel, amit, ha nyilvánosságra hozna, akkor az edző nem csak Franciaországban, de sehol máshol Európában nem mehetne az öltöző közelébe. Fournier akkor nem is hozta nyilvánosságra a konkrétumokat, mint ahogyan Galtier sem tulajdonított különösebb jelentőséget volt munkatársa homályos utalásának.

Riolo viszont most birtokába jutott egy e-mailnek, amit még Fournier küldött a Nizza klubtulajdonosának, Dave Braisfordnak. Abban a volt sportigazgató azt mondta, Galtier szerint figyelembe kell venniük a dél-franciaországi város realitásait, „tehát nem lehet ilyen sok néger és muzulmán játékos a csapatban.” Fournier szerint Galtier arra panaszkodott, hogy a közvélemény néger csapatnak tartja a Nizzát. „Julien, meg kell értened, hogy milyen városban élünk. A mi csapatunk nem felel meg annak, amit az emberek akarnak, mint ahogyan nem felel meg annak sem, amit én akarok” – mondta állítólag a szakember Fourniernek. A Nizza sportigazgatója a Braisfordnak címzett levelében azt kihangsúlyozta: az edző semmilyen sporttal kapcsolatos érvet nem hozott fel, csak a vallást és a bőrszínt említette.

Fotó: RMC Sport

A Lille-t 2021-ben országos bajnoki címhez segítő Galtier 2022 augusztusában két éves szerződést kötött a PSG-vel. A fővárosi alakulattal elhódította ugyan 2022-es franciaországi Szuperkupát, de a Bajnokok Ligájában kiestek a Bayern München elleni nyolcaddöntőben és tisztsége bizonytalanná vált a francia sztárcsapatnál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?