Megemlékeztek a csíkszeredai jégkorongozás kezdeteiről

Fotó: Magyar Jégkorong Facebook-oldalA korabeli sajtóbeszámolók szerint 1931 január 4-én Sinaián játszotta első mérkőzését a csíkszeredai jégkorongcsapat. A hajdani összecsapásra emlékeztek a hétfőn Gyergyószentmiklóson lejátszott Gyergyói Hoki Klub–Csíkszeredai Sportklub találkozó előtt. A két csapat négymeccses sorozatot tudott le egymás között az elmúlt év zárásaként és az új esztendő nyitányaként. A meccsek két-két csíkszeredai és gyergyói győzelmet hoztak.

Ünnepi pillanatok vezették fel a hétfőn lejátszott GYHK–Sportklub összecsapást. A két csapat játékosai közösen emlékeztek meg hajdani elődeikről, a jégkorongsport székelyföldi meghonosítóiról. Hogy miért éppen ezen a napon tették ezt, arra a legújabb sporttörténeti kutatások szerint a napra pontosan 90 évvel ezelőtt, 1931 január 4-én lejátszott Bukaresti Tenis Club–Csíkszereda mérkőzés szolgál válaszul. Ez a mérkőzés minden bizonnyal az első hivatalos összecsapás a székelyföldi jégkorong történetében.

A sportág felbukkanása nem előzmény nélküli a vidéken, hiszen a csíkszeredai telek hidege jó alapot szolgáltatott annak idején a havas, jeges sportoknak. A korabeli krónikák szerint Csíkszeredában már 1880-tól szervezett keretek között korcsolyáztak, a jégkorong felbukkanására pedig 1929-ig kellett várniuk a csíkiaknak.

A visszaemlékezések által megerősített helyi legendárium szerint ennek az évnek a telén látta Vákár Lajos néhány barátja társaságában azt a rövid filmhíradó-részletet, ahol először találkoztak az akkor a vidéken még újdonságnak számító sporttal. Sokáig élt a köztudatban az első, csíkiak által megvívott hokimeccs dátumaként az 1929. január 6-i időpont, azonban ezt semmilyen kutatás nem igazolta, csupán a hajdani elődök visszaemlékezései támasztották alá. Kérdés, mekkora szerepe lehetett a korábban megállapított dátumban a politikának, hiszen állítólag a csíkszeredai műjégpálya felépítéséhez is az szolgált indokul.Fotó: Gyergyói HK

A csíkszeredai jégkorongcsapat mindenesetre rendszeresen megemlékezett a klub alapításának évfordulóiról, legutóbb 2009-ben tette ezt, amikor a 80 éves Sportklubot ünnepelték. Ezt követően többször viták kereszttüzébe került az első mérkőzés dátuma. Legutóbb Gyurka Csaba 90 éve jégen című könyvében járta körül alaposan a témát. A kötetből kiderül: a korabeli sajtóhírek alapján bizonyos, hogy az első olyan mérkőzés, amelyen csíkszeredai jégkorongcsapat játszott, valóban 1931. január 4-én zajlott le. Azonban nem vehetjük el az elődöktől egyértelműen az 1929-es alapítás dicsőségét sem, hiszen bizonyosan el kellett telnie némi időnek, amíg a filmhíradó okozta lelkesedés hivatalos mérkőzésben öltött testet.

Külön érdekesség, hogy az első mérkőzés végeredményében nincs egyetértés. Ráduly Róbert Kálmán korábbi csíkszeredai polgármester kutatásai nyomán a bukaresti klub 6–0-s győzelméről számol be, míg az összecsapáson pályára lépő Vákár Lajos 4–0-ra emlékezett Boda Jenőnek nyilatkozva (Boda Jenő: A csíki jégkorong sikerei a XX. században – szerk. megj.).

Végezetül álljon itt az első csíki csapat névsora: Dóczy János kapus, Löffler Aurél, Schmidt Béla – hátvédek, Vákár Lajos, Czáka István, György Antal – csatárok, valamint Császár Jenő és Sprencz György cserejátékosok alkották azt a csapatot, amely először képviselte Csíkszeredát egy jégkorongmérkőzésen. A csapatvezetők Dóczy András és Balogh János voltak.

Az óév búcsúztatásaként és az új esztendő nyitányaként lejátszott négy Sportklub–GYHK párharc első két csíkszeredai összecsapásán magabiztos csíki győzelem született. Becze Tihamérék előbb 6–3, majd 6–2 arányban győztek a Vákár Lajos Műjégpályán. A Gyergyószentmiklóson lejátszott visszavágókon viszont a gyergyóiak akarata érvényesült, vasárnap hosszabbítást követően 5–4-re, hétfőn pedig rendes játékidőben 4–2-re diadalmaskodtak Szilassy Zoltán tanítványai. Az összecsapások az Erste Liga és a román bajnokság küzdelmeibe is beleszámítanak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?