Második lett a magyar csapat az Európa-bajnokság éremtáblázatán

Az olasz 4x100 méteres férfi vegyesváltó Európa-bajnoki rekorddal zárta le a medencés úszóversenyeket szerdán a római Foro Italicóban zajló kontinensviadalon. Magyarország a második helyen végzett az éremtáblázaton, a házigazdák mögött.

A Thomas Ceccon, Nicolo Martinenghi, Matteo Rivolta, Alessandro Miressi összeállítású olasz négyes a zárónap utolsó számában 3:28.46 perccel csapott a célba, ezzel a briteknek a Duna Arénában tavaly felállított versenyrekordját adtak át a múltnak.

Sós Csaba: megtörtént a generációváltás

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba szerint medencés úszásban az európai eredményességet tekintve megtörtént a generációváltás a magyar csapatban, amely öt arannyal, hét ezüsttel és három bronzzal térhet haza a római kontinensviadalról.

„Valahol a fejemre is olvasták, de én ennek a felével sem kalkuláltam, adja Isten, hogy máskor is így tévedjek” – nyilatkozott az MTI-nek Sós Csaba, aki már a júniusi, hazai világbajnokság előtt jelezte a fiataloknak, hogy akik komolyan gondolják a párizsi olimpián való szereplést, azoknak már az idei világversenyeken is meg kell mutatniuk magukat. „Az első lépcsőfok megvolt, azaz európai szinten megtörtént a generációváltás, világszinten pedig azt kell, hogy mondjam elkezdődött, hiszen például Molnár Dóra és Kovács Benedek, akik itt érmet szereztek, a Duna Arénában már döntősök voltak a világbajnokságon. Elindult egy folyamat, de nem gondoljuk, hogy ez már végleg lezajlott volna” – mondta a szakember.A 4x200 méteres magyar gyorsúszóváltó tagjai | Fotó: MTI

Sós Csaba megjegyezte, a következő év a koronavírus-járványt követő sűrű program után „normális” lesz, hiszen szeptembertől kezdve a felnőtteknek csak egy világversenyre, a fukuokai világbajnokságra kell készülniük, ugyanakkor több ifjúsági korú úszónak – ilyen például Molnár, Pádár Nikolett, vagy Ábrahám Lilla – továbbra is nehéz dolguk lesz, hiszen néhány nap múlva Peruba utaznak a korosztályos világbajnokságra, jövőre pedig újra rendeznek a fiataloknak Európa-bajnokságot és világbajnokságot egyaránt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Sós Csaba szerint a mostani sikerekben az is szerepet játszott, hogy a koronavírus-járvány alatt, majd utána Magyarországon nyitottak ki először az uszodák, és a versenyzők más országok úszóihoz képest többet tudtak készülni. A szövetségi kapitány leszögezte, az Európa-bajnokságról húsz magyar úszó térhet haza valamilyen éremmel: „Ez is azt mutatja, hogy a rengeteg támogatással, amit az államtól kapunk, élünk és nem visszaélünk” – fogalmazott.

A házigazda olasz csapat óriási fölénnyel végzett az élen az éremtáblázaton a római Európa-bajnokság medencés úszóversenyeiben. A magyarok a második legjobb eredményt érték el.

Az éremtáblázat élmezőnye: 1. Olaszország (13 arany, 13 ezüst, 9 bronz), 2. Magyarország (5, 7, 3), 3. Nagy-Britannia (4, 5, 6), … 8. Románia (2, 0, 0).

banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?