Magyarellenesség miatt tízezer lejre büntették a Steauát

Csütörtökön jelent meg a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) honlapján a hír, hogy előző nap meghozta ítéletét a Bukaresti Steaua–FK Csíkszereda augusztus 4-ei mérkőzésén tapasztalt magyarellenesség ügyében a FRF fegyelmi bizottsága. A Bukaresti Steaua futballklubnak tízezer lejes bírságot kell fizetnie, mert a csapat szurkolói minősíthetetlen magyarellenes rigmusokat skandáltak a találkozó idején a lelátókon.

Mint a Maszolon megírtuk, a labdarúgó Liga 2 első fordulójában az FK Csíkszereda Bukarestbe látogatott, ahol az új stadionjában első hivatalos mérkőzését játszó, harmadosztályból feljutó Steaua volt a „vendéglátója”. Az összecsapást a bukaresti alakulat 1–0-ra nyerte meg. A mérkőzésen viszont minősíthetetlen magyarellenes rigmusokat skandált a Steaua szurkolóinak keménymagja, és folyamatos petárdázással akadályozta a mérkőzés lebonyolítását.

Az eset után Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke és Kertész Dávid, a Sepsi OSK alelnöke közösen iktatta a FRF-nél azt a módosító javaslatot, amely a fegyelmi szabályzat 54. cikkelyét egészítené ki, miután az augusztus 4-ei Bukaresti Steaua–FK Csíkszereda, illetve az augusztus 9-én lejátszott Konstancai Farul – Sepsi OSK mérkőzésen tapasztalt incidensek miatt mindkét klub közleményben tiltakozott. A csapatok képviselői ugyanakkor úgy érzik, ahhoz, hogy változzon a helyzet, szigorításra lenne szükség.

Szondy Zoltán szerint a közlemények és a sajtómegjelenések a hasonló eseményekkel kapcsolatosan jók és hasznosak, ám a tényleges változáshoz nem elegendőek. Ezen változások elérése érdekében nyújtották be a módosító indítványt. „A lényeg, hogy ezeknek a xenofób megnyilvánulásoknak akkor lehet véget vetni, ha szigorítják a Román Labdarúgó Szövetség szabályzatát. A módosításunkban azt írjuk: ha ezek az incidensek megismétlődnek és a szervező képtelen véget vetni neki, akkor az a csapat, amelynek a szurkolótábora vétkes, kapjon nagyobb pénzbüntetést és akár veszíthesse el 3–0 arányban a mérkőzést” – részletezte korábban Szondy Zoltán.

(Nyitókép forrása: FK Csíkszereda)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?