Liga 1: a FCSB legyőzte a CFR-t a tét nélküli gálameccsen

Már csak egy, teljesen tét nélküli mérkőzés van hátra a labdarúgó Liga 1 felsőházi rájátszásából, hétfő este a 6. helyezett FC Argeș a 4. helyezett FC Voluntari csapatát fogadja. Vasárnap este a FCSB 3-1-re legyőzte a már bajnok Kolozsvári CFR-t, amely edzője és tucatnyi alapembere nélkül utazott el a buzăui találkozóra. 

Kitért a Kolozsvári CFR a FCSB kihívása elől, és nem volt hajlandó komolyan beleállni a labdarúgó Liga 1 felsőházi rájátszásának utolsó fordulójában megrendezett rangadóba: a vasutasok edzőjük, Dan Petrescu és tucatnyi alapjátékosuk nélkül utaztak el a vasárnap este Buzăuban megrendezett találkozóra. Döntésüket azzal indokolták, hogy a hosszú és fáradságos évad számukra már az utolsó előtti fordulóban véget ért, amikor a CSU Craiova legyőzésével hazai pályán megszerezték fennállásuk nyolcadik, zsinórban ötödik bajnoki címüket. A vezetőség az edzőre és a játékosokra bízta, hogy ki vállalja a kiszállást, így alakulhatott ki az a helyzet, hogy Alin Minteuan irányításával egy „hibrid”-CFR futott ki a buzăui Gloria stadion gyepére. Alapvetően olyan játékosok kaptak szerepet, akik kevesebbet játszottak az idei szezonban (Florin Stefan, Dugandzic, Costache), nemrég érkeztek (Yuri Matias, Lovro Cvek, Kristian Dimitrov), búcsúznak a CFR-től (Bălgrădean), szögre akasztják a csukát (Hoban), fiatalok és kell a meccs a lábba (Bălan és Petrila). Ha összeadjuk a felsorolt neveket, akkor csak tízig jutunk a számlálással.  Volt egy kakukktojás.

Ciprian Deac volt az egyetlen olyan labdarúgó a CFR standard kezdőjéből, aki nem élt a felajánlott lehetőséggel, nem ment el egy héttel korábban szabadságra és becsülettel végigküzdötte az utolsó fordulós mérkőzést is. Kerestük a magyarázatot a jelenlétére, és így bukkantunk rá arra az elképesztő statisztikai adatra, hogy a vasutasok 10-ese a csapat idei 56 mérkőzéséből (Liga 1, Bajnokok Ligája, Európa-liga, Konferencia Liga, Szuperkupa) 55 összecsapáson játszott, csak a stáb által félvállról vett Román Kupát hagyta ki.

Már a FCSB standard kezdőjét küldte pályára, a bukarestieknek nem volt könnyű dolguk a CFR-rel szemben. A házigazda alakulat a 30. percben Octavian Popescu távoli bombájával megszerezte a vezetést, de az első félidő végén Deac kiosztotta szezonbeli tizenhatodik gólpasszát a bolgár Dimitrovnak, aki debümeccsén góllal mutatkozott be a CFR mezében.

Szünet után is kiegyensúlyozott volt a mérkőzés, amelyet aztán Adrian Șut két találata döntött el. A FCSB középpályása előbb egy bivalyerős, 25 méterről eleresztett lökettel, majd egy fejessel állította be a 3-1-es végeredményt.

A cikk elején említett - tét nélküli - FC Argeș–FC Voluntari mérkőzés mellett három téttel bíró összecsapás is hátra van még a szezonból: két osztályozó és egy európai kupaszereplést biztosító play off.

A múlt hét végén megrendezték a két mérkőzéses osztályozók első összecsapásait. Mindkét összecsapás a Liga 2-ből érkező csapatok győzelmével zárult, a Concordia Chiajna 2-1-re nyert a Chindia Târgoviște ellen, a Kolozsvári U pedig kisebb meglepetést okozva 2-0-ra győzte le a Bukaresti Dinamót. 

Ez utóbbi mérkőzés abból a szempontból is számított pikánsnak, hogy köztudott a két csapat közötti baráti viszony, az U és a Dinamo szurkolótábora több alkalommal is „testvéri” gesztusokat tett egymás irányába. Ezt láthattuk szombaton este a sétatéri stadionban is, ahol a galerik molinókkal, közös énekléssel teremtettek jó hangulatot az amúgy gyatra szintű mérkőzésen. A meccsen az U került előnybe Mihai Eșanu kapus óriási hibája után, majd a második félidőben - a más emberhátrányba játszó kolozsváriak - tovább növelték előnyüket. 

A visszavágókat a hétvégén rendezik, és ha a Chindia–Concordia párharc kevés embernek kelti fel az érdeklődését, a Dinamo–U összecsapást sokan fogják figyelemmel - és aggodalommal - nézni. Egyfelől a Dinamo kiesése az élvonalból „történelmi tett” lenne, a belügyiek soha nem szerepeltek a másodosztályban, másfelől az U esetleges feljutásával Kolozsváron ismét kiújulna a városi rivalizását, amely a múltban sok fejtörést okozott a rendvédelmi szerveknek.    A szerző felvétele

A Konferencia Ligában való indulásért a play off 3. helyezettje, a CSU Craiova és a play out 2. pozícióját elfoglaló FC Botoșani csap össze pénteken este. 

 CFR-Sepsi Szuperkupával indul az új szezon. Mint arról már beszámoltunk, alig pár nappal azt követően, hogy a Kolozsvári CFR már az utolsó előtti fordulóban megszerezte újabb bajnoki címét, a Sepsi OSK is megszerezte fennállása első trófeáját: a háromszékiek a FC Voluntari legyőzésével emelhették magasba a Román Kupát. Ez pedig azt jelenti, hogy a 2022/2023-as hazai labdarúgószezon egy erdélyi „magyar” rangadóval, a Kolozsvári CFR–Sepsi OSK Szuperkupával veszi kezdetét.   

Labdarúgó Liga 1, play off, 10. forduló

  • CSU Craiova–Konstancai Farul 4-1
  • FCSB–Kolozsvári CFR 3-1
  • FC Argeş–FC Voluntari (hétfő, 20:30)
    Meccs Győz. Dönt. Ver. Gólarány Pont
1. Kolozsvári CFR 10 6 1 3 18-9 57
2. FCSB 10 8 1 1 24-7 56
3.   CSU Craiova 10 7 0 3 22-9 48
4.   FC Voluntari 9 2 2 5 8-14 32
5. Konstancai Farul 10 2 2 6 5-16 32
6. FC Argeș 9 1 0 8 3-25 27

Labdarúgó Liga 1, play out 

2. Sepsi OSK 9 7 1 1 21-4 42
3. FC Botoșani 9 6 0 3 18-9 41
1. Bukaresti Rapid 9 6 1 2 22-7 39
4. FCU Craiova 9 5 2 2 14-11 34
5. UTA   9 4 1 4 10-6 33
6. CS Mioveni 9 5 1 3 12-10 31
7. Chindia Târgoviște 9 2 2 5 8-8 26
8. Bukaresti Dinamo 9 4 2 3 14-11 23
9.  Academica Clinceni 9 0 0 9 4-3 –19
10.  Medgyesi Gaz Metan 9 1 0 8 6-31 –38

Kapcsolódók

Kimaradt?