Konzul Kupa: Nemzetépítő amatőr síverseny Hargitafürdőn

Remek hangulatban, közel háromszáz síző vett részt szombaton Hargitafürdőn a 11. alkalommal megrendezett Konzul Kupán. A két számban, sífutásban és lesiklásban megrendezett megmérettetésnek a biatlonpálya és a Miklós-pálya adott otthont. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rendezvény fontos találkozópontja a téli sportot kedvelőinek és nem elhanyagolandó, hogy a lelkes gyermeksereg köréből emelkedhetnek ki a jövő nemzedék magyar bajnokai, hisz a sísport Székelyföld legnemzetibb sportja.

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és partnereinek támogatásával megrendezésre kerülő 11. Konzul Kupa a Hargitafürdői biatlonpályán vette kezdetét, ahol a sífutásban 139-en mérették meg magukat több korosztályban. A Miklós-pályán megtartott lesiklásra 130-an regisztráltak.

Fotók: Magyarország Főkonzulátusa Csíkszereda/Facebook

Székelyföld egyik legnemzetibb sportja a sísport, de maga a sport a nemzeti identitás megőrzésének fontos része – üzente ünnepi felszólalásában a megjelenteknek a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János hangsúlyozta: a nemzetpolitikai államtitkárság azért lett a rendezvény egyik főtámogatója, mert a sport nem csak a nemzeti identitás megőrzésének egyik legkiválóbb eszköze, hanem az egészséges életmódra ösztönöz és közösségeket nevel. Ezek a közösségek kiváló versenyzőket adtak a magyar sportnak Tófalvi Évától Miklós Editig, és reményünk van arra, hogy a kupán részt vevő gyermekek közül sokan képviselhetik majd a magyarságot, a magyar nemzetet, amikor a dobogó fokára állnak.

Segítünk és partnerei vagyunk azoknak, akik a sportot, kultúrát éltetni, fenntartani akarják – ezt már Korodi Attila jelentette ki beszédében. Csíkszereda polgármestere hangsúlyozta: Hargitafürdő jó hely arra, hogy a téli sportot kedvelők találkozzanak és fontos, hogy Csíkban a téli sportok valóban értéket adó területként tudják segíteni a közösségi életet. A futólécek, a hó karcolása, a jó hangulat, emlékek adjanak erőt évről évre e rendezvényen való találkozásra – zárta gondolatait a megyeszékhely első embere.Fotó: Létai Tibor Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, külügyminiszteri főtanácsadó rövid felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a sportot lehetőségként kell nyújtani a gyermekeknek, a jövő generációinak, segítve őket a modern világ eszközei – telefon, számítógép – mellől való elmozduláshoz. Jó példája ennek a Konzul Kupa is, melyre évről évre egyre többen jelentkeznek.

A rendezvény növekvő népszerűségét emelte ki Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusnak vezetője is. Öt-hat éve még feleannyian álltunk itt, de a nehézségek ellenére évről évre egyre többen állnak a rajtvonalhoz, ami nagy dolog – mutatott rá a főkonzul, aki tanácsként a jelen lévő ifjúságnak Szoboszlai Dominik karján lévő tetoválásra hívta fel a figyelmet, mely így szól: „A tehetség isteni áldás, de akarat és alázat nélkül mit sem ér.”

Fotó: Létai Tibor

A főkonzul a verseny szervezőinek, támogatóinak – Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Csíkcsicsó Polgármesteri Hivatala, Csíkcsicsói Közbirtokosság, Iskolás Sportklub Csíkszereda, Szekler Biathlon Center Egyesület, MBPA Sportegyesület Csíkszereda, Hargita Megyei Sí-Biatlon Szövetség, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alap, Csíkszereda Városháza, Hargita Megye Tanácsa, Hargitafürdőért Egyesület, Castor – megköszönte a segítséget.

A versenyek lezárultával kiosztották a díjakat a versenyző gyermekeknek, senki sem maradt üres kézzel, mindenki megkapta a megérdemelt jutalmat. Az elismeréseket a meghívott neves sportolók, elöljárók, diplomaták adták át.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?