banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Kevés sípálya működik Romániában, azok is műhóval

A szakemberek úgy vélik, még az is lehetséges, hogy kevesebb, mint egy hónapot tart az idei síszezon. A klímaszakértők megkongatták a vészharangot, szerintük a következő évtizedben a hőmérsékleti értékek folyamatosan emelkednek majd télen, ennek következményeképp egyre kevesebb havazás várható.

Bár már a tél közepén járunk, az országban még csak néhány helyen havazott, szinte egyik sípályán sincs természetes hótakaró. Az Országos Idegenforgalmi Ügynökség (ANT) adatai szerint az országban 218 hivatalos minősítéssel rendelkező lesiklópálya működik. Sinaia büszkélkedhet a legnagyobb síterülettel (23 kilométer), majd Brassópojána következik a sorban (15 kilométer).

Az éghajlatváltozás világszerte negatív hatással van a hegyvidéki üdülőhelyekre. Míg más években javában a síszezon közepén jártak ilyenkor, idén sok európai síparadicsom nem tudta elkezdeni a szezont, az enyhe időjárás nem tette ezt lehetővé.

A rendkívüli hőmérséklet miatt a hegyoldalak csupaszok, a lejtők pedig latyakkal borítottak. Franciaországban az elmúlt 25 év legmagasabb hőmérsékletével zárult az év, míg a svájci Jura-hegységben a hőmérő higanyszála elérte a 18 Celsius-fokot. Az alábbi fotó a Leysin svájci alpesi üdülőhelyen készült január harmadikán.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jean-Pierre Dulex (@jpdulex)

Romániában is megdőlt a melegrekord a Bilea-tónál. Az elmúlt 45 évben soha nem volt annyira magas a hőmérséklet és vékony a hótakaró január elején a Fogarasi-havasokban, mint 2023 első napjaiban. A Bilea-tónál azért nagyon kevés a hó, mert felmelegedett az idő: január elsején és másodikán megdőltek a hőmérsékleti rekordok. Január elsején 6,5 fok volt nappal, majd 4,8 fok éjszaka, másodikán 8,3 fok nappal és 3,4 fok éjszaka.

Brassópojánában még mindig nem indult be a szezon, de néhány üdülőhelyen működnek a sípályák

December 26-ától három sípálya várja a téli sportok kedvelőit a Madarasi Hargitán, bár a kedvezőtlen időjárás miatt vékonyabb a hóréteg, mint más években. A Madarasi Hargitán összesen négy pálya közül válogathatnak a sportolni vágyók. Jelenleg a Kicsi Súgó, a Kicsi Mihály és a Nagy Súgó felvonók üzemelnek.

A Szeben megyei Arena Platoş Románia egyik legmodernebb síterepe, a síkomplexum 5 pályával, egy új ülőlifttel és négy felvonóval rendelkezik. A létesítmény üzemeltetői bejelentették, hogy megnyitották mind az öt pályát, ám az enyhe idő miatt a hóágyúknak keményen kell dolgozniuk.

A járabányai (Băişoara) sípályán az összes pályáját lehet használni, megnyitották a legnagyobbat, az 1300 méterest is – közölték az üzemeltetők a síkomplexum honlapján. Összesen öt pálya működik, kezdők és haladók is kedvükre válogathatnak.

Megfelelő a hóréteg vastagsága a Hunyad megyei Strázsa síterepen is, ezért december elsején megnyitották a szezont.

Borsa a Radnai-havasokban található, Máramaros megye keleti szélén Suceava irányában. Összesen 2 közepes meredekségű sípálya található itt. A hosszabb sípálya (Poiana) két kilométer hosszú, és egy kétszemélyes ülőlift szolgálja ki, melynek menetideje 17–18 perc. Ezen kívül még egy csákányos lift is található, melyhez az egy kilométer hosszú Stiol pálya tartozik. A szezont december nyolcadikán nyitották meg, majd alig néhány nap elteltével – a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt – bejelentették a pályák lezárását. Január 7-étől azonban ismét használni lehet a sípályákat.

Brassópojánán nem indult be a szezon. A tervek szerint december első napjaiban nyitották volna meg a pályákat, de ez elmaradt. Jelenleg csak egy, a kezdőknek és gyermekeknek szánt pályán lehet síelni a meleg időjárás miatt, azonban arra számítanak, hogy január 10-e után ismét fagypont alá csökken a hőmérséklet, így remélik, hogy elegendő mesterséges havat tudnak előállítani, hogy beindulhasson a síszezon.

Homoródfürdőn is üzemel a sípálya, minden hétköznap 12 és 20 óra között van nyitva. Hétvégén, ünnepnapokon 10 és 20 óra között várják a látogatókat. A Lobogó panzió mellett egy csákányos felvonóval ellátott, hóágyúzott, hótaposóval karban tartott minőségi sípálya üzemel. A pálya hossza 400 méter, kezdőknek és családoknak  is ajánlják.

A Hargita megyei hegyimentő-szolgálat vezetőjének elmondása szerint a meleg miatt sajnos ez a műhó sem tartós, és magában nem igazán megfelelő síelésre. Lehet síelni, de jobban kell vigyázni, mint általában. Ahol a nap süt, a műhó nagyon hamar megolvad, az árnyékos területeken pedig hamar megfagy, emiatt veszélyesebb a természetes hónál.

(Nyitókép: Complex Montana Straja/Facebook)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?