Két Liga 1-es csapata lesz Craiovának

Két Liga 1-es csapata lesz a következő idényben Craiovának, ugyanis a tabella 3. helyén álló Clubul Sportiv Universitatea (CSU) mellett a Fotbal Club Universitatea 1948 (FCU) is feljutott az élvonalba azt követően, hogy csütörtök este gólnélküli döntetlent játszott hazai pályán az FK Csíkszereda ellen.

Már most borítékolható, hogy a labdarúgó Liga 1 jövő évi, 2021/2022-es szezonjában legalább két meccsen „háborús övezet” lesz a craiovai Ion Oblemenco Stadion hiszen az élvonalban szereplő CSU mellé csütörtök este feljutott a FCU is. Mindkét csapat az oltyánok dicső múltú Științájából eredetezteti magát, a köznyelvben mindkét csapat Universitateáként él.

Melyik az igazi Universitatea? A Clubul Sportiv Universitatea (Universitatea Sport Klub – CSU) vagy a Fotbal Club Universitatea 1948 (Universitatea Futball Klub 1948)? A helyzet annyiban hasonlít a FCSB/Steaua-ügyhöz, hogy a „beejtőernyőzött” CSU Craiova nem tudta maga mellé állítani az oltyán székesváros szurkolóinak zömét, a kemény mag többnyire a másik, alsóbb osztályokból feltörekvő FCU-t tartja az igazinak. Ezt támasztja alá az a felmérés is, amelyet a Gazeta Sporturilor indított és amelyre 50 ezer szavazat érkezett. Arra a kérdésre, hogy kivel fognak tartani a craiovai szurkolók a következő szezonban, a válaszadók 80 százaléka a most feljutó FCU mellett tette le a garast, a sokkal sikeresebb CSU csak a támogatás 20 százalékára számíthat.

Csütörtök este a FCU Craiova az FK Csíkszeredát fogadta a labdarúgó Liga 2 felsőházi rájátszásának 8. fordulójában. Az oltyán alakulatnak egyetlen pontra volt szüksége ahhoz, hogy 50 ponttal matematikailag is bebiztosítsa feljutását az élvonalban, hiszen a tabella 3. helyén álló 44 pontos CS Mioveni így már nem tudná megelőzni a hátramaradó két forduló alatt.

Valentin Suciu tanítványai jártak közelebb a gólszerzéshez, a házigazdákat szemmel láthatóan nyomasztotta a feljutás lehetősége. A székelyföldiek a mérkőzés végjátékában majdnem elrontották a craiovai ünneplést, hiszen a 86. perben Toni Suciu egyedül találta magát a FCU tizenhatosában Robert Popa kapussal, ám a hazai védők az utolsó pillanatban menteni tudtak. A végső sípszó után a FCU kemény magja tűzijátékkal ünnepelte meg a feljutást.

A 2. – biztos feljutást jelentő – helyen jelenleg egy másik nagy múltú csapat a Bukaresti Rapid áll, amely a 8. fordulóban a Temesvári Poli elleni 1-0-s győzelemmel szintén nagy lépést tett a Liga 1 felé. 

Labdarúgó Liga 2, felsőházi rájátszás, a 8. forduló eredményei

  • CS Mioveni–Dunărea Călărași 1-1
  • FCU Craiova 1948–FK Csíkszereda 0-0
  • Bukaresti Rapid–Temesvári Poli 1-0

 1. FCU Craiova 1948     8    4   3    1   10-6    50
2. Bukaresti Rapid        8    5   1     2   13-7    49
3. CS Mioveni                8     2   5     1   15-9    44
4. Dunărea Călărași      8     2   3    3   10-16  43
5. Temesvári ASU Poli  8    2   1     5    5-11    39
6. FK Csíkszereda          8    1    3    4    5-9    38 

Kapcsolódók

Kimaradt?