Jégkorong: hatmeccses eltiltást kapott a Csíkszereda egyik játékosa

Nem csak az ünnepi pillanatokról maradt emlékezetes a hétfőn lejátszott Gyergyói Hoki Klub-Csíkszeredai Sportklub jégkorong Erste Liga mérkőzés. A feszültségektől sem mentes találkozón a vendégek védőjátékosa, Denis Kuljash az egyik vonalbíró fenyegetéséért a végleges kiállítás sorsára jutott. Tettét szerdán hatmeccses eltiltással „jutalmazta” a liga fegyelmi bizottsága.

Bár általában szikrázóan kemény mérkőzéseket hoznak a gyergyói és a csíkszeredai csapat közötti hokimeccsek, a székely csapatok rivalizálása során szerencsére ritkán tapasztalhatóak olyan sportszerűtlen jelenetek, mint a hétfői összecsapáson történtek. A mérkőzés jegyzőkönyve szerint a vendégek orosz vendégjátékosa, Denis Kuljash a 19. percben végleges kiállítást kapott hivatalos személy sértegetéséért.

A liga fegyelmi bizottságának hétfői döntése értelmében a játékos a következő hat Erste Liga mérkőzésen nem állhat csapata rendelkezésére. A döntés indoklásában részletesen leírják a kérdéses esetet. Eszerint „a Csíkszereda játékosa a mérkőzés 19. percében a mérkőzés vonalbíróját botjával megütötte. A mérkőzés játékvezetője kiállítást jelzett, és felszólította a játékost a pálya elhagyására. Kulyash Denis nem távozott a jégről, a vonalbírónak támadt, fenyegetőleg lépett fel vele szemben. A játékos botját egy ízben fenyegetőleg a játékvezető felé lendítette”.

A határozatban közölték: a játékos cselekedete az IIHF 116. szabálypontjának három alpontja alapján is végleges kiállítást érő szabálytalanságot valósított meg. A Fegyelmi Bizottság tagjai ugyanakkor leszögezték: „a mérkőzés hivatalos személyeivel történő bármilyen fizikai kontaktus, és a játékvezetők fenyegetése elfogadhatatlan, annak a jégkorongban nincs helye. Az Erste Liga fegyelmi Bizottsága minden esetben határozottan fellép azokkal az esetekkel szemben, ahol másokat fenyegetnek és megfélemlítenek, ügyüket kiemelten vizsgálja és elkövetőjét visszatartó erejű szankcióval bünteti”.

A Fegyelmi Bizottság Kulyash Denist a Sport Club Csíkszereda játékosát 6 Erste Liga mérkőzésről tiltotta el, a játékos a büntetését csapata soron következő Erste Liga mérkőzésein tölti le. Az Erste Liga Versenyszabályzatának értelmében az eltiltással automatikus pénzbüntetés is jár a Sport Club Csíkszereda csapatának részére, így a klubot 500 EUR pénzbüntetés megfizetésére kötelezik.

(Címlapfotó: Gyergyói HK)

Kapcsolódók

Kimaradt?