Ilyés Ferenc a Magyar Kézilabda Szövetség új elnöke

Ilyés Ferenc korábbi válogatott játékost választotta elnökké a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) küldöttgyűlése pénteken.

Fotó: MTIA székelyudvarhelyi születésű, 229-szeres magyar válogatott átlövő a szervezetet 2015 óta irányító Kocsis Mátét váltja a poszton.

A tisztújításon a 150 küldöttből 140 volt jelen, közülük 139 szavazott az egyetlen jelöltként induló Ilyésre, egy pedig tartózkodott. Az elnök megbízatása öt évre szól.

„Még szokatlan, de felemelő érzés itt állni a szinte teljes magyar kézilabda-család előtt – kezdte rövid székfoglalóját a megválasztott elnök. – A 2000-es évek elején Székelyudvarhelyről jöttem az anyaországba, nagy lehetőség állt előttem, szerettem volna jó játékos, magyar válogatott lenni. Két olimpián képviselhettem a hazámat, csapatkapitány lettem, sokat kaptam a sportágtól, s igyekeztem ebből visszaadni előbb játékosként, majd sportvezetőként, és immár elnökként szeretnék minden egyes sportklubot képviselni. A következő öt év alatt két olimpiára is sor kerül, rövid klubvezetői pályafutásom során megtanultam, a pályán már nincs ráhatásom az eseményekre, de ígérem, szövetség mindent megtesz, hogy a férfi válogatott sikeres legyen az olimpiai selejtezőn, a női nemzeti csapat pedig év végén, a világbajnokságon. A kiemelkedő feltételek megteremtéséért mindent megteszünk majd a szövetségben dolgozó munkatársaimmal. Az utánpótlással kapcsolatban azt kérem az egybegyűltektől, vizsgáljuk meg közös feladatainkat, hogy a központokból, klubokból olyan játékosok kerüljenek ki, akik felnőtt szinten is megállják a helyüket. A mérkőzés elkezdődött, a csapat felállt, de csak együtt tudunk gólokat szerezni.”

A két évvel ezelőtti világbajnokság előtt a Maszol interjút készített Ilyéssel, aki a jövőbeli terveiről is mesélt.

Ilyés Ferenc és Pálinger Katalin | Fotó: MTIA küldöttgyűlés a szövetség alelnökévé választotta Pálinger Katalint, az elnökséget pedig Csermely Péter, Görbicz Anita, Hajdu János, Kis-Máténé Kirsner Erika, Kökény Beatrix, Nagy László, Oláh Sándor, Schuch Timuzsin és Tállay Sándor alkotja.

NÉVJEGY. A székelyudvarhelyi születésű és nevelésű 41 éves Ilyés 2000-ben igazolt Magyarországra, a Szeged és a Veszprém csapatát is két időszakban erősítette, megfordult Makón, illetve a német TBV Lemgo és a lengyel Wisla Plock együttesénél, majd 2016-tól 2021-ig Tatabányán szerepelt. A magyar bajnokságot háromszor, a Magyar Kupát és az EHF Kupát kétszer, a KEK-et egyszer nyerte meg. A válogatottban 2003 és 2019 között 229 mérkőzésen 502 gólt szerzett. Az olimpián 2004-ben Athénban és 2012-ben Londonban is negyedik volt, világbajnokságon a 2009-es ötödik helyezés a legjobb eredménye. Visszavonulása óta a MOL Tatabánya KC klubmenedzsereként és az MKSZ határon túli magyar kézilabdáért felelős elnöki megbízottjaként dolgozott, illetve az Együtt növünk fel! alapítvány kuratóriumi elnökeként tevékenykedett.

Kapcsolódók

Kimaradt?