Idegengyűlölő, magyarellenes megnyilvánulások a román futballválogatott selejtezőin

Újabb idegengyűlölő megnyilvánulásokról, köztük magyarellenes skandálásokról és feliratokról számolt be szerdán a kedd esti bukaresti Románia-Fehéroroszország Eb-selejtezőről tudósító román sportsajtó.

A Digisport.ro portál szerint Románia újabb UEFA-szankciókra számíthat, miután a Nemzeti Arénában 27 ezer néző előtt rendezett mérkőzésen az ultrák tiltott pirotechnikai eszközöket használtak és Magyarországot „támadó” molinót feszítettek ki. A mellékelt fotón egy „Mongólia” feliratú térkép látható, azzal a magyarázattal, hogy ez a történelmi Magyarország térképe.

Amint a Maszolon elsők között megírtuk, a találkozón a román ultrák politikai jellegű molinókat feszítettek ki, előkerült egy Nagy-Románia térkép is, miközben a lelátókon Magyarország ellenes rigmusokat skandáltak. A xenofób megnyilvánulások mellett a craiovai és az FCSB ultrái között alakult ki konfliktus, de a rendfenntartók még időben megfékezték őket.

A Digisport.ro felidézte, hogy két nappal korábban is botrányt okoztak a román szurkolók, akik magyarellenes rigmusokat skandáltak és össze is verekedtek egymással Andorrában a román válogatottat első Eb-selejtezőjére elkísérő UST (A trikolór alatt egyesülve) nevű ultracsoport tagjai.

Fotó: Digisport.ro, képernyőmentés

A román sportcsatorna gyors UEFA-döntésre számít, azt jósolta, hogy a szeptember 9-ei, Izrael elleni bukaresti selejtezőt román válogatottnak már zárt kapuk mellett kell lejátszania.

A kedd esti mérkőzés idegengyűlölő incidenseiről a GSP.ro portál részletesebb listát is készített. A beszámoló szerint az indulatok a második félidőben szabadultak el, amikor több ezer szurkoló egy - nyomdafestéket nem tűrő - Magyarországot gyalázó, obszcén rigmust skandált. Vélhetően a magyaroknak üzentek azzal a felirattal is, amely a román alkotmány első cikkelyét idézte, miszerint „Románia szuverén, független egységes és oszthatatlan nemzetállam”. Egy másik molinó azzal vádolta a hatóságokat, hogy elfordítják a fejüket az „ország szívét támadó sovén területi revizionizmus” láttán.

Fotó: Agerpres

A Steaua szurkolói a mai Moldovai Köztársaságra is kiterjedő Nagy-Románia térképet feszítettek ki.

A román ultrák a vendégcsapatot is ellenséges üzenettel fogadták, „A hadifogságban megölt román hősök jelöletlen sírokban fekszenek Fehéroroszországban” – írták az egyik molinóra. Üzentek a Romániával azonos selejtezőcsoportban lévő Koszovónak is: az egyik molinóra ugyanis az „1999. március 24.” dátumot, a Jugoszlávia elleni NATO-bombázások kezdetének napját festették.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?