Székely himnusz-ügy: megszólalt a román válogatott csíkszeredai csatára

Nem Románia, vagy a román nemzet ellen cselekedtek a romániai jégkorong-válogatott tagjai azzal, hogy a Ljubljanában  a közelmúltban lezajlott divízió 1/A világbajnokságon a Magyarország ellen lejátszott (és 4-2-re elveszített) mérkőzés után a magyar játékosokkal együtt hallgatták meg a közönség által énekelt székely himnuszt – mondta el  Maszol megkeresésésre Fodor Csanád. Az Erste Ligában a legtöbb mérkőzésen pályára lépő játékos kiemelte: a romániai jégkorong-szövetség a lehetőségekhez képest igyekezett számukra megteremteni a megfelelő feltételeket a minél jobb világbajnoki szerepléshez, és a csapat tagjai mindent megtettek a sikerért.

Napok óta téma a romániai sajtóban és a különböző politikai pártok hangadói körében a vasárnap véget ért ljubljanai divízió 1/a jégkorong-világbajnokságon lejátszott Magyarország-Románia mérkőzést követő székely himnusz éneklés. Mint ismert, a romániai válogatott székely származású játékosai (akik többséget alkottak a világbajnoki keretben) a magyar válogatott tagjaival közösen, a jégen állva hallgatták végig, ahogyan a magyar szurkolótábor a székely himnusszal köszönti a játékosokat. Az indulatoktól fűtött nyilatkozatokban  a legkülönbözőbb jelzőkkel illették az esetet, többen nemzet- és hazaárulást kiáltottak, Romániával szembeni tiszteletlenségként értékelték a hokisok gesztusát.

A Maszol megkeresésére Fodor Csanád, a Csíkszeredai Sportklub csatára, a román válogatott tagja elmondta: senki nem számított arra, hogy a ljubljanai mérkőzés ekkora indulatokat fog kavarni. „Nem gondoltuk, hogy ekkora botrány lesz belőle, hiszen minden mérkőzésünk után megtörtént, hogy a szurkolók elénekelték a székely himnuszt”- szögezte le a jégkorongozó. Hozzátette: úgy gondolja, nem véletlen ugyanakkor, hogy éppen a Magyarország elleni mérkőzés után korbácsolódtak fel az indulatok. A ligarekorder támadó igyekezett leszögezni: a himnusz meghallgatása nem a román nemzet ellen történt, tiszteletük jeléül álltak meg a jégen.Fotó: Fodor Csanád személyes archívuma

„Nagyon rossz, hogy erről szólnak a hírek, hiszen minden játékos szívvel lélekkel küzdött, hogy behúzzunk legalább egy meccset és bent maradjunk a csoportban. A csapat úgy állt fel a jégre, hogy nyerni akar. Mi azért vagyunk hivatásos jégkorongozók, hogy bármilyen eseményen, bármilyen mezben nyerni akarjunk” – foglalta össze Fodor Csanád. Mint hozzátette: fontos kiemelni, hogy Románia többi világbajnoki mérkőzésén is sok magyar és székelyföldi szurkoló szorított a csapat sikeréért a román drukkerek mellett, nem volt ellenséges a hangulat a csapat irányában.  A csatár kihangsúlyozta: a magyar válogatottban is több székelyföldi származású játékos szerepelt. „Nem értem, miért pont a Magyarország elleni meccsünk után tört ki ez a botrány. Hol voltak azok az újságírók, akiket ez zavart, a szlovén, a koreai vagy a litván meccsünk után? Ott a helyszínen nekünk senki nem mondott semmit” – mutatott rá a játékos. Kiemelte ugyanakkor, hogy sokkal fontosabb volna a sportág fejlődését nézni és az eredményekről beszámolni, mint botrányt kelteni hasonló esetekből.

„Az öltözőben közöttünk a jó kapcsolat és a jó hangulat megvan, ami zajlik, az puszta felhajtás. Nem igazságos, hogy meg akarják változtatni a történteket” – szögezte le Fodor Csanád.

A játékos kitért azokra a vélekedésekre is, miszerint a romániai jégkorong szövetség nem biztosított minden feltételt a világbajnoki szerepléshez. „Azt gondolom, ezen a világbajnokságon biztosítva volt minden a jó szerepléshez, megkaptuk a megfelelő felszereléseket is. Kereshetünk hibákat és hibásokat, de ez nem vezet semmi jóra”- jelentette ki a csatár. Hozzáfűzte: nem a külső körülménenyeken múlt a világbajnoki szereplés. A négy vereséggel zárult tornán egyszerűen „nem jött ki a lépés”.

A himnuszéneklésre visszatérve Fodor Csanád úgy fogalmazott: sokadik alkalommal történt hasonló botrány. „Azt kellene elérni, hogy az utánunk jövő nemzedékek ne éljék ezt át, mindenki tartsa tiszteletben a mások himnuszát. Alapvető emberi dolog, hogy meghallgatom a másik himnuszát és nem jövök le a jégről, nem fordítok hátat” – emelte ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?