Divízió I/A jégkorong-vb: a magyarok megizzadtak a győzelemért Litvánia ellen

A magyar jégkorong-válogatott nagy csatában 2-1-re legyőzte a litván csapatot szerdán a ljubljanai divízió I/A világbajnokságon, így két játéknap után százszázalékos. Hasonló mérleggel rendelkezik a házigazda Szlovénia is, amely 9-1-re kiütötte Romániát.

Sebők Balázs már az 51. másodpercben megadta az alaphangot, majd Hári János büntetőből volt eredményes. Hamar jött a szépítés, és a litvánoknak a hajrában volt esélyük az egyenlítésre is, de minden támadást sikerült hatástalanítani. A 62. születésnapját ünneplő Sean Simpson szövetségi kapitány csapata pénteken a torna favoritjával, a házigazda szlovén válogatottal találkozik, és a világelitbe jutás akár már akkor eldőlhet.

A magyarok az eddigi 12 egymás elleni tétmérkőzésen mindig legyőzték a litvánokat, de óvatosságra intette őket, hogy a divízió I/B-ből felsorolt rivális kedden remekül tartotta magát a szlovénokkal szemben, és "csak" 4-2-re kapott ki. Simpson alakulata ugyanakkor a nyitányon jól játszva 5-1-re verte a dél-koreai csapatot, ezzel komoly lépést tett a feljutás felé.

A kapuban ismét Rajna Miklós kezdett, és már az első sorcseréig több védeni valója volt. Az ellenfél hálóőre, Mantas Armalis - aki a svéd élvonalban szerepel - az 51. másodpercben volt kénytelen maga mögé nyúlni, miután a védőharmadban eladott korongot Sebők Balázs a hálójába vágta. A közel 800 jókedvű magyar szurkoló hangulata így tovább javult. Mindkét oldalon sok volt a komoly helyzet, de a kapusok remekeltek, a magyarok ekkor emberelőnyben sem tudtak betalálni.

Fotó: Magyar Jégkorong SzövetségA szünet előtt Sofron Istvánt állították ki kettő plusz kettő percre, ez áthúzódott a második harmadra, amikor is Hári János ugrott ki, de lövését Armalis botoskesztyűvel védte. A 24. percben Sofron lövése a felső lécet érintette, videózás után derült ki egyértelműen, hogy a pakk nem ment be, viszont Hári büntetőt lőhetett, amelyet higgadtan értékesített. Négy a négy mezőnyjátékos elleni játékban szépítettek a litvánok, a támadóharmadban elhozott buli után Nerijus Alisauskas bombázott a hálóba. Túlélte a kritikus szakaszt a magyar válogatott, és az újabb szünetig már inkább a litván zónában zajlott a játék, különösen, amikor az első vagy a második számú csatársor volt a jégen. Az előző napon mesterhármast ütő Erdély Csanád szólót hagyott ki.

A záró játékrész magyar emberelőnnyel indult, és ahogy kiegészült a litván együttes, fokozta a tempót. Garát Zsombort kiküldték, ezt a két percet sikerült hősiesen kivédekezni. Később a magyarok megint emberelőnybe kerültek, ráadásul több mint egy percig kettős fórba, de nem jött újabb gól. Azonos létszámban erősen nyomtak a litvánok, csak néha sikerült kijönni a szorításból. Kulmala Rasmust a hajrában kiállították, mert ellenfele kezéből kiütötte a botot.

Izgalmasan alakultak a záró percek, a litván kapus helyett is mezőnyjátékos jött be, és Jaunius Jasinevicius lövésnél a kapuvas mentett Rajna helyett, így maradt a 2-1.

Sean Simpson hangsúlyozta, hogy mivel látták a litvánokat kedden, tudták, hogy nagyon kemény összecsapás lesz a szerdai. „Nagyok, jól korcsolyáznak, sokat ütköznek, jól lőnek, nehéz ellenük játszani. Meg kellett harcolni a sikerért, az utolsó másodpercig. A védekezésünk is remek volt, ez adott alapot a sikerhez” – mondta az MTI-nek a szövetségi kapitány. Az első gólt szerző Sebők szerint tudnak ennél jobban is játszani, ő nem mindig volt elégedett a teljesítménnyel. „Litvániának nagyon jó csapata van, sokat fejlődött, keményen harcol, minden korongért meg kellett küzdeni. Tudtuk, hogy nagy csata lesz, és ez be is igazolódott” – tette hozzá. A csapat legjobbjának választott Garát hangsúlyozta, tudták, mit kell játszani, és ehhez igazodtak. „Más játékra volt szükség, mint kedden, de ez is bejött, még ha szorosan is” - mondta. Sofron úgy nyilatkozott, hogy az ő sorának kellett elől zavart okozni, és addig tehermentesíteni a védelmet. „Szerintem ezt jól oldottuk meg, sok időt töltöttünk az ellenfél védekező zónájában, forgattuk a korongot, és addig Rajna Miki is tudott pihenni” – fogalmazott a csatár. A győztes gólt büntetőből szerző Hári az MTI-nek kiemelte, bízott magában, és tudta, hogy most cselezni fog. „Előtte volt egy szólóm, azt lőttem, és kivédte a litván kapus. A büntetőnél néhány csel után elfeküdt, csak be kellett a lába mellett húzni a kapuba. Sokkal jobb volt így nyerni, egy kemény ellenféllel szemben, mint kedden. Szerintem a litvánok jobbak, mint a dél-koreaiak” - mondta a 30. születésnapját előző nap ünneplő csatár. „Ellenfelünk nagyon keményen nyomott, a kapunk előtt is komoly csaták voltak. Nagyon összeraktuk ma a védelmet. Figyelni kellett mindenre, és végig összpontosítani. Ez egy igazi fizikális meccs volt, szerencsére mi jöttünk ki belőle győztesen" - emelte ki a hátvéd Horváth Milán.

Ezzel a sikerrel a magyarok kedvező helyzetből várják a folytatást, így pénteken akár már a feljutás is eldőlhet a szlovénok ellen. A torna első két helyezettje a 2023-as elit vb-n szerepel, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Kiütéses szlovén siker

A házigazda szlovén jégkorong-válogatott hatgólos második harmaddal 9-1-re legyőzte a román csapatot, így a magyarokhoz hasonlóan két játéknap után százszázalékos.

Fotó: Facebook/Hokejska zveza Slovenije/Ice Hockey Federation of SloveniaAz előzetesen a torna fő esélyesének tartott hazaiak a 10. percben kihasználták, hogy rosszul védekeztek a vendégek, ám a 11 székellyel és hat honosítottal felálló romániai csapat gyorsan egyenlített. Az orosz születésű Jevgenyij Szkacskov emberelőnyben megeresztett lövése kivágódott a hátsó merevítőről, így folytatódott a játék, ám a videózás bebizonyította, hogy a korong teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon.

A második szakaszban kapu előtti kavarodásból Miha Verlic ismét vezetést szerzett, 1 perc 16 másodperc múlva pedig Ziga Jeglic villant, az addig remeklő Patrik Polc mellé nyúlt a lövésnek. A hazaiak emberelőnyben növelték a különbséget, majd három perc múlva már 5-1 volt az állás. Sőt, a szünet előtt 57 másodperccel és közvetlenül a dudaszónál újabb hazai találatok születettek.

A záró játékrészben büntetőből vette be Rok Ticar a csereként beálló Tőke Zoltán kapuját, majd egy távoli lövéssel sem bírt a székely hálóőr. Feltűnő volt, hogy a román együttes milyen rosszul védekezik saját kapuja előtt, hat gólt is a kapu torkából kapott.

Eredmény:

  • Szlovénia-Románia 9-1 (1-1, 6-0, 2-0)
  • Magyarország-Litvánia 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

1. Szlovénia 6 pont/2 mérkőzés (13-3)
2. Magyarország 6/2 (7-2)
3. Litvánia 0/2 (3-6)
4. Koreai Köztársaság 0/1 (1-5)
5. Románia 0/1 (1-9)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?