FRISSÍTVE: Házkutatás az ultráknál – még a Rapid klubelnökét is előállították

Rendőrök állították elő csütörtökön Daniel Niculaét, a hazai futballélvonalban szereplő Rapid klubjának elnökét. Azzal gyanúsítják, hogy segített az ultráknak pirotechnikai eszköszöket becsempészni a stadionba. Ezzel párharzuamosan több házkutatást is tartottak, amelyek során nem csak petárdákat, színes füstbomákat és fáklyákat foglaltak le, hanem még lőfegyvereket is találtak.

A bukaresti rendfőkapitányság tájékoztatása alapján 19 helyszínen tartottak házkutatást – a fővárosban, Ilfov, Prahova és Iași megyékben – és összesen 28 személyt állítottak elő. Bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják őket, rongálás, gyújtogatás, a közrend erőszakos megzavarása, pirotechnikai eszközök jogtalan használata kapcsán zajlik ellenük az eljárás a fővárosi törvényszéki ügyészség felügyelete mellett.

Fotó: Rapid/Facebook

A Gsp.ro úgy tudja, hogy a Bocciu becenéven ismert Liviu Ungureant, a Rapid ultrák vezérét tartják a szervezet irányítójának és a klub alkalmazottai is segítettek a drukkereknek becsempészni a pirotechnikai eszközöket a stadionba. De nem csak a giulești-i gárda érintett, sajtóinformációk szerint a SuperLigában szereplő Dinamo, a Petrolul Ploiești és a Poli Iași ultráit is kihallgatják.

A legismertebb név ugyanakkor a korábbi válogatott labdarúgó, Daniel Niculae neve. A Rapid futballklubjának az elnökét az otthonából állították elő és onnan vitték be kihallgatásra, mert a hatóságok gyanítják, hogy ő is segítette a futballhuligánokat. Dan Șucu, a klub tulajdonosa az AS.ro-nak azt mondta, hogy a klub ügyvédje értesítette a történtekről.

A hétvégi Rapid–FCSB meccsen, amelyet a házigazdák 4-0-ra nyertek meg a SuperLiga alapszakaszának utolsó fordulójában a szurkolók fáklyákat és petárdákat dobtak a pályára, amiért meg is büntették a házigazdákat.  

Rejtett ajtó a stadionban

A hatóságok a Rapid giulești-i stadionjában is tartottak házkutatást és az egyik mosdóban egy rejtett helyiségre bukkantak. Amint a Gsp.ro által közölt videófelvétel mutatja, beavatatlan szemeknek fel sem tűnt volna, hogy a fal egy ajtót rejt. Mögötte egy kellően tágas térre bukkantak, ahol a gyanú szerint a szurkolók elrejthették a meccseken használt pirotechnikai eszközöket.

Ami Niculae szerepvállalását illetti, Valentin Stan, a Digi24 újságírója ügyészségi forrásokra hivatkozva azt mondta, hogy a volt labdarúgó nem csak a tiltott eszközök becsempészésében segítette az ultrákat, hanem még pénzzel is hozzájárult a pirotechnikai eszközök megvásárlásához. Daniel Niculae szabadlábon védekezhet.

Biztonságos a lelátó

A klub nem függeszti fel tisztségéből Daniel Niculaét, jelentette ki Dan Șucu a csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy kevés információja van az ügyről, azt pedig nehezen tudná elképzelni, hogy az egykori futballista „géppuskával hadonászott” volna.

Beszélt arról is, hogy nem volt tudomása a stadionban lévő titkos helyiségről, hiszen ők voltaképp csak bérlik a stadiont a Rapid sportklubjától a meccsek az idejére. Klubjuk autóbuszt biztosít a szurkolók kiszállásaihoz, és időnként a lelátói koreográfiáik költségeihez is hozzájárulnak, ugyanakkor különösebb problémákat sem okoztak a meccseken. Méltányosságot várna el, és hangsúlyozta: a Rapid–FCSB derbin is a vendégek drukkerei voltak azok, akik több pirotechnikai eszközt használtak, ami pedig azon a meccsen történt össze sem hasonlítható például a Dinamo–UTA találkozón történtekkel. „Nem szeretném, ha a szurkolók azt hinnék, hogy nincsenek biztonságban a stadionban (…) Várjuk őket a Farul elleni meccsre is, biztonságban lesznek” – szögezte le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?