„Harmincezer kilométert utaztam az elmúlt egy évben” – interjú Bíró Maja alpesi sízővel

Már három éves korában síléc volt a lábán, ma már ifjúsági válogatottnak és nemzetközi szinten is jól teljesítő versenyzőnek mondhatja magát a sepsiszentgyörgyi Bíró Maja. A 16 éves sportolónak eleinte nehéz volt megszokni az utazást és a családtól való távollétet, de úgy érzi, az alpesi sízés szeretete miatt megérte áldozatot vállalni. Ettől a szezontól már a Brassói Corona versenyzőjeként igyekszik jó eredményeket elérni a nemzetközi mezőnyben is, fontos cél számára a junior világbajnokságon való részvétel, ezzel kapcsolatban úgy érzi, jó eséllyel indul a romániai válogatón.

Bíró Maja 2007-ben született Sepsiszentgyörgyön. A síelés már kisgyerekkorában is része volt mindennapjainak, a sepsiszentgyörgyi Sport-All Sport Club pedig jó lehetőséget jelentett neki az alpesi sízők mezőnyében való versenyzés elkezdésére. Egészen eddig a szezonig ennél a klubnál készült, viszont az alacsony létszám miatt és a további fejlődés érdekében úgy érezte, váltania kell, ezért a Brassói Coronánál folytatja tovább pályafutását.

Fotók: a sportoló személyes archívuma

A fiatal háromszéki lány tanulmányait nem befolyásolja a sportkarrierét érintő döntés, továbbra is jelenlegi iskolájában, a Székely Mikó Kollégiumban fog tanulni. Ettől a szezontól már a nemzetközi pontrendszerben is jegyzik, fontos lesz tehát számára, hogy jól tudjon teljesíteni műlesiklásban és óriás műlesiklásban is a következő versenyeken.

„ Három évesen kezdtem el elsajátítani az alpesi sízés alapjait, édesapám szintén versenyző volt, ő vitt el az első versenyemre. Hét éves koromig csak ő foglalkozott velem, akkor írattak be édesanyámmal a Sport-All síszakosztályába, Bocz Attila edző vezetésével. A továbbiakban is sokat segítettek a szüleim.” – mesélt a sportággal való megismerkedéséről.

Kezdetben nehéz volt számára megszokni, hogy sokat kellett távol lennie a családtól, utazással és nehézségekkel járt a versenyzés, viszont szerette a sportot, úgy érzi, megérte áldozatot vállalni.

Nagy mérföldkő volt a karrierjében, hogy 2020-ban behívták az román utánpótlás-válogatottba. Abban az évben szerezte első érmét országos kupán, emiatt figyeltek fel rá, így lehetősége nyílt részt venni nemzetközi versenyeken is.

„Az alpesi sí földrajzi adottságoktól függő sportág, így nehéz itthon készülni. Harmincezer kilométert utaztam az elmúlt egy évben csak a sízés miatt. Itthon azokban a hónapokban is nehéz edzeni, amikor van hó és ki tudnánk használni a pályákat, hiszen a turisták prioritást élveznek. Nehezen adják ide a pályákat, a nagy sorok is megnehezítik a felkészülést, ideális esetben legalább tíz futamot kellene egy edzés alatt mennünk. Ha órákat kell sorba állni, ez nem lehetséges.” – részletezte a hazai felkészülés nehézségeit a versenyző

A felkészülés már nyár elején megkezdődik, általában gleccsereken vagy fedett pályán. Utóbbin Litvániában készülnek, gleccserekre pedig Olaszországba vagy Ausztriába mennek, ott edzhetnek nyártól a szezonkezdésig, ami általában december környékére esik, és olasz helyszínen kezdik meg a versenyzést.

„ A serdülő kategóriában, amely 12 éves kortól 16-ig tart, általában robbanásszerű fejlődés van a legtöbb sportolónál. Próbálom úgy felépíteni a felkészülést, hogy évről évre többet edzek és így meglehet a folyamatos előrelépés. Ezt a szezont már a Brassói Coronánál kezdem el, nyáron velük készültem.” – emelte ki a folyamatos fejlődés fontosságát Bíró Maja

A finanszírozásra kitérve a fiatal sportoló hangsúlyozta, a klubok igyekeznek megtenni, ami tőlük telik ezen a téren, viszont a szövetség részéről szinte semmiféle támogatás nincs serdülő korosztályban, csupán minimális. Ha valaki felnőtt válogatott lesz, nagyobb esélye van, viszont ott is elenyésző a segítség, tehát nem tud kijönni egy teljes felkészülés belőle.

Bíró Majának nehéz összehangolni tanulmányait a versenyzéssel, sokat hiányzik. Szerinte tanárfüggő, ki hogyan kezeli ezt a helyzetet, miként áll hozzá a sportoláshoz. Igyekszik pótolni, amennyit lehet, főleg a vizsgatárgyakból, jelenleg tizenegyedikes természettudományok szakon, a továbbtanulásról még nem döntött, viszont a sportot szeretné folytatni, ha lehetséges.

Céljaival kapcsolatban elmondta, általában csak egy szezont szokott előre tervezni, reméli, idén képviselni tudja az országot a junior világbajnokságon. Ez azon is fog múlni, milyen eredményt ér el a válogatón, ahol a sportolók öt futamot mennek, ebből a három legjobb időeredményt veszik figyelembe, ez alapján írnak egy listát, így történik a válogatás.

Ha sikerül jól teljesítenie, kijuthat a versenyre. Úgy érzi, jó eséllyel indul, hiszen országos szinten kevés a sportoló, főleg a lányok mezőnyében kicsi a konkurencia, tehát bizakodóan vág neki a válogatónak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?