„Hadüzenet az orosz sportnak” – Valijevát eltiltották, az amerikaiaké lett a pekingi aranyérem

Az amerikai műkorcsolyázóké lett a 2022-es pekingi téli olimpia aranyérme csapatversenyben, miután a sportági szövetség kedden levonta az oroszoktól a doppingolás miatt eltiltott versenyzőjük, Kamila Valijeva akkor szerzett pontjait.

Fotó: Kamila Valijeva Facebook-oldala

Emlékezetes, hogy a két évvel ezelőtti csúcsesemény sztárja, akkor mindössze 15 éves, friss Európa-bajnok volt, aki a nők közül először ugrott négyfordulatost, kétszer ráadásul sikeres volt a kísérlete. Valijevával a keretben az oroszok összesen 74 pontot szereztek, mögöttük az Egyesült Államok 65, Japán pedig 63 ponttal zárt. A nemzetközi szövetség keddi döntése nyomán viszont az amerikaiak és a japánok megelőzték az oroszokat – akik már akkor is csak semleges színekben versenyezhettek a rendszerszintű doppingolásért kirótt szankciók részeként. A pekingi téli játékokon nem is adták át a csapatverseny érmeit, és pont Valijeva doppingügye miatt nem. Szerveztében ugyanis trimetazidinre bukkantak a 2021 decemberében tartott országos bajnokságon végzett tesztelés során. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem akarta, hogy szerepeljen a seregszemlén, de pert vesztettek a bíróságon az oroszokkal szemben. Mivel magát a doppingesetet csak azt követően tárgyalta a bíróság, az éremosztást jogerős ítélet kihirdetéséig elhalasztották.

Fotó: Kamila Valijeva Facebook-oldala

Ez a jogerős ítélet most történt meg: a Nemzetközi Sportdöntőbíróság négy évre tiltotta el doppingolása miatt Valijevát, akit egyben megfosztottak 2021 december 25. után elért eredményeitől, köztük a 2022-ben szerzett Eb-címétől és a pekingi olimpián egyéniben elért negyedik helyezésétől. Valijeva azzal védekezett, hogy tévedésből nagyapja gyógyszerét vette be. Az Orosz Olimpiai Bizottság szerint a most 17 éves Valijeva eltiltását túl szigorúnak tartja, azt mondták, hogy ez voltaképp „hadüzenet az orosz sportnak”, a háborúban pedig minden eszközt bevetnek ellenük.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?