„Hadat üzent” Novák Károly Eduárdnak a rögbi szövetség új vezetősége

Újabb 4 éves mandátumot nyert el a Román Rögbi-szövetség (FRR) élén Alin Petrache, aki székfoglaló beszédében két célkitűzést fogalmazott meg: a 2023-as világbajnokságra való kijutást, valamint a Diadalív-stadion visszaszerzését.

Fotó: FRRTisztújító közgyűlést tartott szombaton a Román Rögbi-szövetség (FRR), amely – ellenszavazat nélkül  - újabb 4 éves mandátummal bízta meg Alin Petrachét. Alelnökei Bogdan Marinescu, Mircea Copaci és Anton Pisaroglu lesznek, a szövetség kincstárosa Eugen Teodorovici volt pénzügyminiszter lesz.

Székfoglaló beszédében a régi-új elnök két fő célkitűzést fogalmazott meg: a 2023-as világbajnokságra való kijutást, valamint a Diadalív-stadion visszaszerzését. Mint fogalmazott, ez utóbbiért „kész birokra menni” bárkivel.  

„Új helyzet ez számomra, valószínűleg sok kommentárt szül majd a szerepvállalásom a rögbi szövetségnél” - fogalmazott Eugen Teodorovici.  Mint hozzátette: olyan kormánytagokkal kell felvennie a harcot, akik „semmit sem éreznek a sport iránt és rá akarják tenni a kezüket arra, amit a szövetség épített”.  

Jelen volt a közgyűlésen Octavian Morariu, a Rugby Europe elnöke is, aki támogatásáról biztosította Petrachét. „Elkeseredettség és frusztráció van bennem. Egy olyan, a román rögbi történetében mitikus stadiontól akarnak megfosztani, ami a mi nagy győzelmeink színtere volt” – magyarázta a kontinentális szövetség román elnöke.

Mint korábban írtuk, a sport- és ifjúsági minisztérium február 9-én vette birtokba az új létesítményt. Az ünnepélyes aláírást követő sajtótájékoztatón Novák Károly Eduárd tárcavezető emlékeztetett, a mintegy 40 millió eurós befektetést az állami költségvetésből finanszírozták a CNI-n keresztül, de érkezett uniós támogatás is a megvalósításához. „Nem lehet egy ilyen kaliberű befektetést egyetlen szövetség kizárólagos adminisztrálásába adni. Nem hiszem, hogy a rögbi szerelmeseinek az a fontos, hogy ki tartja fenn a stadiont, hanem az, hogy a játékosok, a román válogatott a lehető legjobb körülmények között készülhessen és játszhasson” – fogalmazott Novák. A tárcavezető szerint a FRR félrevezeti a közvéleményt és a sportág szerelmeseit. Novák azt is felrótta a szakszövetségnek, hogy nem volt képes egy „épkézláb tervezettel” előállni a stadiont illetően, csak követelőzik annál a minisztériumnál, amelytől a támogatást kapja. Hozzátette: személyesen tett ígéretet a FRR vezetőinek és a rögbitársadalom képviselőinek, hogy a létesítményt ingyen használhatják. Viszont továbbra sem kapott egy elfogadható ajánlatot a szövetségtől, még egy edzéstervet és egy eseménynaptárt sem küldtek az általa vezetett tárcához.

A Diadalív Stadion több mint nyolcezer férőhelyes, akadálymentesített, az edzőtermek mellett pedig konferenciatermet, sajtószobát, sportorvosi központot, múzeumot, szállodát is kialakítottak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?