Győzött Izrael ellen a román válogatott, kijutott az EB-re

Hátrányból fordított a felcsúti Pancho Arénában, így bebiztosította Európa-bajnoki részvételét a román labdarúgó-válogatott. Bár a trikolórok Eran Zahavi gólját követően már a második percben hátrányba kerültek Izrael ellen, George Pușcaș találatával gyorsan egyenlítettek. A folytatásban jóval szervezetebben és veszélyesebben játszott a román nemzeti együttes ellenfelénél, a második félidőben pedig Ianis Hagi góljával meg is szerezte a győzelmet.

Mint ismert, az izraeli labdarúgó-válogatott a háborús helyzet miatt Magyarországon, a felcsúti Pancho Arénában játszotta utolsó két hazai mérkőzését, amelyek közül az elsőt Svájc ellen 1-1-es döntetlennel zárta.

Fotók: Agerpres

A forduló előtt a román válogatottnak négy pontos előnye volt az izraelivel szemben, vagyis a döntetlen is elég lett volna az Európa-bajnoki részvételhez.

A nagy téttel bíró találkozót Izrael kezdte jobban. Első szögletük után válogatottjuk történetének legeredményesebb játékosának, Eran Zahavinak közeli fejesével meg is szerezték a vezetést a kék mezesek. Edward Iordănescu együttese tehát kis túlzással hátrányból kezdte a találkozót, a nyomás pedig a következő percekben sem enyhült.

Horațiu Moldovan kapus komoly hibája után javítani tudott a román védelem, viszont ezen a ponton érződött, gyorsan fel kell ébrednie a csapatnak. Ez a 10. percben meg is történt, Rațiu egyéni akcióját követően Drăguș lőhetett jó helyzetből. Próbálkozását az izraeli kapus még a felső lécre tolta, a lepattanó labdát viszont George Pușcaș a hálóba fejelte, ezzel egyenlítettek a trikolórok.

A gyors gólváltást követően tördeltebbé vált a játék, de mindkét csapaton látszódott az akarat. Drăgușnak a 25. percben komoly lehetősége volt megszerezni a román együttes második gólját, a tizenhatoson belülről lőhetett szabadon, ezúttal a jobb oldali kapufát találta el, a kipattanóból pedig ezúttal nem lett vendég találat.

Nem sokkal később az izraeli csapat is veszélyeztetett, a Rapid Bukarest hálóőre, Moldovan viszont hárítani tudott. A másik kapu előtt Pușcaș előtt adódott újabb helyzet, sarkazását követően Glazer kapus megfogta a labdát, így 1-1-es állásnál vonulhattak szünetre a csapatok.

A második játékrész elején ismét Pușcaș tesztelte az ellenfél hálóőrét, két perccel később pedig Răzvan Marin előtt adódott komoly helyzet, ő viszont a kapu fölé lőtt. A román válogatott nyomás alá helyezte az izraeli kaput, viszont újabb gólt ekkor még nem sikerült szereznie.

Az 58. percben Zahavi próbálkozhatott szabadrúgásból a másik oldalon, kísérlete egyáltalán nem volt veszélyes. Innentől kezdve az idő egyértelműen sürgetni kezdte a pályaválasztó csapatot, hiszen a döntetlen a román válogatott számára bizonyult kedvező eredménynek. Ennek ellenére a 64.percben ismét a trikolórok szereztek gólt, Ianis Hagi bal lábas, lapos lövése talált utat a hálóba, így 2-1-re már a román csapat vezetett.

Az izraeliek a folytatásban sem tudtak helyzeteket kialakítani, egy román kontratámadást követően pedig Mihăilă végleg lezárhatott volna minden kérdést, ő viszont kihagyhatatlannak tűnő helyzetben a szinte üres kapu helyett Glaser ölébe juttatta a labdát.

A hajrához közeledve egyre kevesebb esélye maradt a kék mezeseknek a továbbjutásra, annak ellenére is, hogy Mihăilă durva belépőjét követően emberelőnybe kerültek. A román válogatott végig szervezetten védekezett, megőrizve ezzel előnyét és kiharcolva az EB-részvételt.

A mérkőzést követően Edward Iordănescu szövetségi kapitány elégedetten értékelte a látottakat, köszönetet mondott mindenkinek, aki hitt a nemzeti csapat sikerében. Felidézte, hogy a kijutásig vezető időszakban sok kritikát kellett elviselnie, játékosaival együtt viszont túlléptek minden akadályon és nehezebb perióduson. A továbbiakban fontos célnak tartja, hogy a válogatott megőrizze veretlenségét az utolsó meccsen is és megnyerje a csoportot.

Svájc a mérkőzéssel egyidőben lejátszott találkozón 1-1-es döntetlent játszott Koszovóval hazai pályán, ezzel szintén bebiztosította kijutását a kontinenstornára, de a román csapat így átvette a vezetést az I csoportban, amelynek korábbi mérkőzésén Fehéroroszország 1-0-ra legyőzte Andorrát. A román válogatott 19 ponttal áll a csoport élén, két ponttal megelőzve a svájciakat. Kedden, Bukarestben tehát az első helyért játszhat egymással a két nemzeti együttes.

Izrael-Románia

Felcsút, Pancho Arena

Gólszerzők: Eran Zahavi (2.perc), ill. George Pușcaș (10.), Ianis Hagi (63.)

Sárga lap: Miguel Vitor (37.), Tai Baribo (83.), Eran Zahavi (90+1) ill. Florinel Coman (71.), Răzvan Rațiu (78.perc)

Kiállítva: Valentin Mihăilă (84.)

Vezette: François Letexier (francia)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?