Forma-1: jövőre visszatér Las Vegas a versenynaptárba

A Forma–1 vezetősége szerda este bejelentette, a várakozásoknak megfelelően már 2023-ban is három versenyt rendeznek az Egyesült Államokban, s a harmadik amerikai futam helyszíne Las Vegas lesz, s a bemutatott vonalvezetés részét képezi majd a nevadai kaszinóváros legendás főutcája, a Strip.

A szerda esti bejelentés értelmében a legnagyobb újdonságot az új helyszín mellett az jelenti, hogy a futamot helyi idő szerint szombat este rendezik, ami noha szokatlan időpont, mégsem teljesen új, viszont logikus döntés a szervezők részéről.

A pontos dátumot ugyan még nem jelentették be a szervezők, ám nagy a valószínűsége, hogy november végén, az amerikai hálaadás napi hétvégén rendeznék a versenyt, és a szombati időpont azt jelentené, hogy európai időszámítás szerint vasárnap a hajnali órákban lenne a rajt. Las Vegasban november végén délután öt körül nyugszik a nap, ha akkor kezdődik a futam, az romániai idő szerint vasárnap hajnali három órát jelent. Szombaton legutóbb 1985-ben rendeztek versenyt a Forma–1-ben – a botrányoktól övezett Dél-Afrikai Nagydíjat október 19-én.

Las Vegasba nem először látogat majd a száguldó cirkusz, hiszen 1981-ben és 1982-ben már rendezett futamot a város, más kérdés, hogy a Ceasar's Palace szálloda parkolójában kialakított pálya több kivetnivalót is hagyott maga után – akad olyan felmérés, amely szerint minden idők legborzalmasabb versenyhelyszíne volt a hatalmas betonplaccon kialakított „létesítmény”.

Ezúttal viszont valódi utcai pályán látja vendégül a város az F1 mezőnyét, amelynek szerves része lesz a legendás Strip, a város főutcája: a szerdai bejelentéskor bemutatott nyomvonal 6.12 kilométer hosszú, 14 kanyarból áll, s várható 340 kilométer fölötti végsebességet érhetnek majd el az autók – pont a Stripen kialakított hosszú egyenes végén.

Mindez tehát azt jelenti, hogy az austini Amerikai Nagydíj, és a Miami Nagydíj mellett jövőre Las Vegasban is rendeznek futamot az Egyesült Államokban, amely 1982 után ad ismét otthont három versenynek egy naptári évben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?