Forma-1: közleményt adott ki az FIA a szezonzáróval kapcsolatban

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) szerda este hivatalos honlapján megjelentetett közleményben jelentette be: részletes elemzés tárgyává teszi a vasárnapi idényzáró Abu-dzabi Nagydíjon történteket.

Szerdán Párizsban tartotta szokásos, háromhavonta esedékes összejövetelét az FIA égisze alá tartozó Autósport-világtanács, amely Jean Todt FIA-elnök kezdeményezésére elfogadta, hogy a következő Formula–1-es idény kezdetéig „részletesen elemezzék és tisztázzák a hétvégi Abu-dzabi Nagydíjon történteket, amelyek a vasárnapi idényzáró futam óta beszennyezik az F1 világát és Max Verstappen első egyéni, valamint a Mercedes sorozatban nyolcadik konstruktőri vb-címének ünneplését” – áll a vizsgálat kezdetéről szóló közleményben az FIA hivatalos honlapján.

Mint írtuk, az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj hajrájában Nicholas Latifi balesete miatt öt körrel a leintés előtt pályára küldték a biztonsági autót. Az utolsó előtti körben csupán az élen haladó Lewis Hamilton és a második helyen álló Max Verstappen közötti öt lekörözött versenyzőnek engedélyezték a körük visszavételét, majd rögtön a kör végén ki is hívták a biztonsági autót a bokszba. Ez azt eredményezte, hogy utolsó körös sprintverseny döntött a vb-címről: Verstappen frissebb gumikon megelőzte Hamiltont, s megnyerte a futamot, így a világbajnokságot is.

A futam után a Mercedes két óvást is benyújtott, ezt azonban néhány órán belül elutasították, mire a konstruktőri vb-címet zsinórban nyolcadszor elhódító istálló még vasárnap este jelezte, szándékukban áll fellebbezni a történtek után. Erre csütörtök estig van lehetősége a csapatnak – egyelőre azonban semmilyen információ sincs róla, hogy ezt valóban meg is teszi, az alakulat ugyanis vasárnap este óta semmilyen hivatalos fórumon nem nyilatkozott az idényzárón történtekről.

Ami viszont biztos: az FIA csütörtökön tartja szokásos idény végi díjátadó gáláját, ahol sor kerül az F1-es vb-címek átadására is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?