banner_JDQaHo29_MASZOL2.jpg
banner_MAAswJYr_MASZOL1.jpg

Férfi kézilabda-vb: a házigazda Egyiptom nyerte a nyitómeccset

A házigazda Egyiptom válogatottja 35-29-re legyőzte Chilét a férfi kézilabda-világbajnokság szerdai nyitómérkőzésén Kairóban.

A kezdés előtti, nagyszabású nyitóünnepségen Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államelnök is beszédet mondott. „A világ egyik legjelentősebb és legnagyobb sporteseményének megrendezésével üzenetet közvetítünk, amely megerősíti, hogy a világ most már képes alkalmazkodni ahhoz az új valósághoz, amelyet a koronavírus-járvány kényszerített ránk” - mondta. Hozzátette, szolidaritással és alkalmazkodóképességgel szembe lehet nézni a kihívásokkal, és le lehet győzni a megpróbáltatásokat.

„Remélem, ez az esemény fény lesz a sötét alagút végén, egy történelmi torna, amelyre a világ követendő példaként tekint” – mondta Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség egyiptomi elnöke. Hangsúlyozta, sajnálja honfitársait, akik nézőként szívesen kilátogattak volna a csarnokokba, mivel a világbajnokságot a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezik. Hozzáfűzte, a legrosszabb forgatókönyv a torna törlése lett volna, ezért döntöttek úgy, hogy szurkolók nélkül rendezik meg.

A meccs elején a dél-amerikaiak még úgy-ahogy tartották magukat, az 5. percben 2–2 állt az eredményjelzőn, ám alig néhány perc alatt 8–3-at mutatott a tábla, s az öt gól differencia a későbbiekben is jobbára megmaradt, bár a szünetre hétre növelték a hazaiak a különbséget (18–11). 

A második félidőre a dél-amerikaiaknál lehetőséget kapott minden idők egyik legjobb chilei kézlabdázója, Marco Oneto, aki a 2012–2013-as idényt a Veszprém játékosaként töltötte, és 2019-ben már visszavonult, de a vb-re reaktiválták. Hiába a volt veszprémi a chileieknél, az egyiptomiak jelenlegi bakonyi játékosa, Omar Jahja volt az, aki vállára vette csapatát, és a különbség a szívósan küzdő dél-amerikaiaknak köszönhetően nem tudott tíz fölé nőni.

Sőt, Chile az utolsó tíz percre fordulva 5–1-es rohammal felzárkózott ötre (28–23), ám ennél közelebb már nem engedte ellenfelét a házigazda, amely 35–29-es győzelmet aratott (Omar Jahja 4 gólt dobott).

A kairói G csoport tagja még Svédország és Észak-Macedónia.

A január 31-éig tartó világbajnokságon először vesz részt 32 csapat. A magyar válogatott a gízai A csoportban pénteken a Zöld-foki Köztársaság csapatával játssza első meccsét.

  • Eredmény, csoportkör, 1. forduló, G csoport (Kairó):
    Egyiptom-Chile 35-29 (18-11)

(Címlapfotó forrása: Twitter/Handball Egypt2021)

Kapcsolódók

Kimaradt?