FRISSÍTVE - Ana Maria Popescu is elnézést kért Novák Eduárdtól

FRISSÍTVE: Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter ismételten elnézést kért Ana Maria Popescutól a szerinte félreértelmezett szavaiért. Eközben a közharag megtalálta Ștefan Caraman többszörösen díjazott román írót, aki fel merte róni az olimpiai ezüstérmes párbajtőrözőnek vállalhatatlan viselkedését. FRISSÍTÉS: Ana Maria Popescu csütörtök délben Facebook-bejegyzésben elnézést kért Novák Eduárdtól.

Fotó: Agerpres„Nagyon, nagyon, nagyon sajnálom. Félreértelmezték a szavaimat. Ha én sem tudom, hogy milyen áldozatokat kell hoznia egy olyan sportolónak, aki 5 olimpiai játékon vett részt, akkor senki nem képes erre” – fogalmazott a TVR-nek adott interjújában Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter azzal a nyilatkozatváltással kapcsolatban, amelybe Ana Maria Popescuval keveredett. Hozzátette: ő is ötödik paralimpiáján fog szerepelni Tokióban, tudja, hogy mennyi munkával lehet odajutni.  

Mint írtuk, a Románia első olimpiai érmét szerző Ana Maria Popescu párbajtőröző a díjkiosztó után a román sport jobb finanszírozásáért emelt szót. Erre reagálva Novák Eduárd úgy fogalmazott: „Ana Maria akkor sem nyerhette volna meg a döntőt, ha ötmillió lejjel nagyobb lett volna a vívószövetség költségvetése”, Az ügy nem zárult le itt, ugyanis Popescu keddi hazaérkezésekor elutasította az őt óriási virágcsokorral váró Novák Eduárd kézfogását, majd epésen ismét odaszúrt az RMDSZ-es sportminiszternek, hogy „továbbra is várja az 5 millió lejes csekket”.

A köztelevíziónak adott nyilatkozatában Novák elmondta, nem neheztel Ana Maria Popescura. „Miniszterként az a feladatom, hogy a román sportot képviseljem bármilyen körülmények között, még akkor is ha támadásoknak vagyok kitéve” – tette hozzá.

Nem volt ilyen elnéző a sportolóval Ștefan Caraman kortárs román író, a tulceai polgármester sport és kultúráért felelős tanácsadója, aki Facebook-bejegyzésben feddte meg Ana Maria Popescut a kézfogást elutasító gesztusáért. „A nyilatkozatháborút lerendezhették volna szemtől szemben; de egyszerűen minősítethetetlen az a gesztusa, hogy semmibe vette a kinyújtott kezet. Ezzel csak azt bizonyította be, hogy bármekkora bajnok lehet sportjában, ha nem tud viselkedni” – írta a többszörösen díjazott román író. Caraman szerint azért is veszélyes Popescu gesztusa, mert ezzel mintát szolgáltat a társadalom többi tagjának, „ezt kell tenni a hivatalosságokkal, ha valami nem tetszik”. Mint írja, Popescu gesztusa és nyilatkozatai megerősítették azt a meggyőződését, hogy a ’89 utáni sportolók egyszerű szolgáltatók, hiányzik belőlük az elegancia, jólneveltség, önbecsülés.

Bejegyzése pillanatokon alatt villámgyorsan elterjedt a közösségi médiában, majd a központi sajtó is felkapta. Ștefan Caramant kitámadták nyelvezete és az olimpiai érmes sportoló kritizálása miatt. Az ellene irányuló gyűlölethadjárat következményeként Caraman letörölte bejegyzését a Facebookról, majd lemondott tanácsadói tisztségéről is.

FRISSÍTÉS: Popescu is elnézést kért Nováktól

Csütörtök délben Ana Maria Popescu Facebook-bejegyzésben jelentkezett, amiben mindenek előtt elénézést kért Novák Károly Eduárdtól, amiért „udvariatlanul elutasítottam a felém nyújtott kezet”.

„Az elmúlt napokban figyelemmel követtem a megjelent cikkeket, kifejtett véleményeket és köszönöm azoknak, akik helyesen értelmezték szavaimat, amelyek nem irányultak valaki ellen. Egy kiáltó szava volt egy olyan személynek, akinek a körülmények ellenére sikerült kitörni, és nem szeretné, ha a mögötte jövő gyerekeknek is ugyanolyan nehéz lenne...anyagi nélkülőzések, pénzhiány miatt kihagyott versenyek, elöregedett felszerelés, és egyéb akadályok, amelyek indulásból ellehetetlenítik azt, hogy elérjék maximális potenciáljukat” – írja a párbajtőröző.

Ana Maria Popescu reméli, hogy ebből az esetből mindenki levonja a helyes következtetéseket. „És IGEN, én valóban azt kívánom Novák Eduárd sportolónak, hogy aranyéremmel térjen haza a tokiói paralimpiai játékokról” – zárta bejegyzését Ana Maria Popescu. 

Kapcsolódók

Kimaradt?