Elutasította Novák Eduárd sportminiszter kézfogását az ezüstérmes párbajtőröző (VIDEÓ)

Hazaérkezésekor Ana Maria Popescu olimpiai ezüstérmes párbajtőröző elutasította Románia sportminiszterének kézfogását, szúrható ki egy videón, amelyet maga a tárcavezető tett közzé Facebook-oldalán. Ennek előzménye, hogy Novák Eduárd egy szerencsétlen kijelentése miatt a román delegáció első érmese nyilatkozatváltásokba keveredett a miniszterrel.

A román sportolóknak eddig a párbajtőröző Ana Maria Popescu révén egyetlen érmet sikerült szerezniük a tokiói olimpián. Popescu az ezüst szombati megszerzése után a román sport jobb finanszírozásáért emelt szót. Erre reagálva Novák Eduárd úgy fogalmazott: „Ana Maria akkor sem nyerhette volna meg a döntőt, ha ötmillió lejjel nagyobb lett volna a vívószövetség költségvetése”.

A miniszter hozzátette: örülni kell az ezüstéremnek és a 2024-es párizsi olimpiára kell összpontosítani, addig a vívóknak és más sportolóknak is olyan szintre kell jutniuk, amilyenre egykor a román tornászsport jutott. A tárcavezető az utánpótlás hiányát látta a legnagyobb gondnak.

Kijelentésével élénk kritikát vont magára a miniszter, aki kerékpározóként Románia mindeddig egyetlen paralimpiai aranyérmét szerezte Londonban és most is versenyzőként készül a tokiói paralimpiára. A Digi24 hírtelevízió kommentátora úgy vélte: Novák Eduárdnak bocsánatot kellene kérnie a szerencsétlen kijelentés miatt, szemlézte az MTI.

Nem kért a miniszter kézfogásából

A miniszter kedden délután nagy virágcsokorral várta a bukaresti Henri Coanda repülőtéren a Tokióból hazaérkező Ana Maria Popescut. A hazaérkezést rögzítő videóban azonban az is látszik, hogy a román párbajtőröző elutasítja Novák Eduárd kézfogását, míg a delegáció többi tagja kezet fogott a tárcavezetővel. A beszédes momentum a 8. másodpercnél látható.

A csapatban kétszeres világbajnok és Rióban olimpiai aranyérmes román párbajtőröző a repülőtéren mondott beszédében azt kívánta Novák Eduárd miniszternek, hogy szerezze meg Tokióban az aranyérmet, amire ő nem volt képes. „Azt hittem, hogy az ötmillió lejes csekkel fog várni, de nem baj. Van még időnk, hogy ideadja és hogy megépítsük a csarnokot a gyermekeknek” – jelentette ki Ana Maria Popescu, akit ujjongva köszöntött beszéde után a tömeg.

Popescu azt hangsúlyozta: minden gyermeknek, aki belép egy sportterembe, azt kell megértenie, hogy van esélye továbblépni. Felidézte: egy szerencsétlen sérülés után egy évvel ezelőtt még a járást is újra kellett tanulnia, de ennek ellenére a kitartó munka után sikerült felállnia az olimpiai dobogóra.

Novák Eduárd sajnálja a kialakult helyzetet

Elszomorítja, hogy sajtócirkusz árnyékolja be azt az örömöt, amelyet Ana Maria Popescu sikere, a rengeteg munkával megszerzett győzelme megérdemelt volna, közölte a kialakult helyzetről közösségimédia-oldalán Novák.

„Tudom milyen nehéz érmet nyerni, hogy mennyi munka kell hozzá, mennyi áldozattal és lemondással jár. Miniszterként és sportolóként is egyaránt nagyon sajnálom a kialakult helyzetet, azt, hogy egy ilyen örömpillanatot egy sajtócirkusz árnyékol be. Abból, amit nyilatkoztam, semmi sem irányult Ana Maria Popescu ellen, hiszen minden elismerésem és tiszteletem az övé. Ana Maria nagy sportoló, ez az érem a rengeteg évnyi munka érdeme, nem az én hat hónapnyi miniszterségemé” – reagált a történtekre a sportminiszter, nyomatékosítva, szavai nem a román sportoló ellen irányultak.

„Egy költségvetéssel kapcsolatos kérdésre a válaszomat úgy értelmezték, mintha az Ana ellen irányulna. Kérem, olvassák el a gratuláló bejegyzésem. Én ezt gondolom erről a nagyszerű sikerről. Fáj, amikor azt látom, hogy bántják a sportolókat. A szavak jobban fájnak, mint a tettek. A szalagcímek, úgy, ahogyan ezt Ana is mondta, még ennél jobban is fájnak” – írta.

Novák Eduárd az elmúlt év végétől tölti be a Cîțu-kormány ifjúsági és sportminiszteri tisztségét. A miniszter egy interjúban az ország sportstratégiájának a megalkotását tartotta mandátuma legfontosabb feladatának. Arra is kitért, hogy sokat tanulhat a magyar példából, hiszen Magyarország az utóbbi húsz évben rengeteget fektetett a sportba és ez az eredményeken is meglátszik.

(Címlapfotó forrása: Képernyőfotó/Faceboook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?