FRISSÍTVE - Eb-selejtező: az év meccsére készül a Marco Rossi vezette magyar válogatott

Óriási lépést tehet szombat este a magyar labdarúgó válogatott a jövő évi, Németországban megrendezésre kerülő Európa-bajnokság felé, ha kicsivel több mint egy hónappal azt követően, hogy Belgrádban diadalmaskodott, szombat este a budapesti Puskás Arénában is képes legyőzni Szerbiát.

A Puskás Aréna felé közeledve már péntek délben érezni lehetett, hogy itt valamire készülnek. A környéken csak a lakók parkolhatnak, mindenhol tájékoztató feliratokkal utasítják az arra tévedőket, hogy szombat éjfélig jobb lesz nem behajtani autóval.

A szerző felvétele

A készenléti állapot alanya és okozója a magyar labdarúgó-válogatott, amely szombat este, romániai idő szerint 21:45 órai kezdettel Szerbia legjobbjait fogadja a 67 215 néző befogadására alkalmas Puskás Arénában. A mérkőzés iránti érdeklődés fokmérője, hogy a  belépőket 3 óra alatt szétkapkodták, jegyüzérek az interneten már 1000 eurót is elkérnek (és elvetemült szurkolók fizetnek?!) egy jegyért.

Péntek délutáni stadionbejárásunkkor már helyén voltak annak a háromszintes, 3D-s elemeket is magában foglaló koreográfiának az elemei, amellyel a Carpathian Brigade készült a mérkőzésre.

Mindeközben a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) telki edzőközpontjában a magyar válogatott tagjai Marco Rossi szövetségi kapitány keze alatt készül a nagy megméretkezésre.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) égisze alatt rendezett mérkőzések gyakorlata szerint a csapatok a -1. napon sajtótájékoztatóval és nyílt edzéssel állnak a médiamunkások rendelkezésére. Telkiben Marco Rossi, és a magyar válogatott kapusa, Dibusz Dénes ült le az akkreditált újságírók elé.

„Nem áll fenn a kockázata, hogy a játékosok elbizakodottak lennének. Látom, hogy megvan bennük a megfelelő magabiztosság és önbizalom, de még hat pontot kell szereznünk a hátralévő négy mérkőzésen” - jelentette ki az immár magyar állampolgársággal is rendelkező Marco Rossi. Az olasz ezzel az állampolgársággal kapcsolatban elmondta, „óriási megtiszteltetés” számára és Cosimo Inguscio másodedző számára, de eddig is százszázalékot nyújtottak.

A szerbek elleni mérkőzésre való felkészülés semmiben sem különbözött a korábbi meccsekhez képest, Rossi szerint a déli szomszéd elleni találkozó „egyáltalán nem lesz sétagalopp, még a vereség is benne van a pakliban”.  „Mi nem a fenomének csapata lettünk, de jó futballistákból álló, összeszokott együttest alkotunk. Szerbiának több élbajnokságban játszó labdarúgója van, de a magyar válogatott sajátossága, hogy erős a vágy a megméretésre, illetve senkitől sem fél” - jelentette ki az 57 éves tréner.

A szombat esti kezdőjét firtató kérdésre Marco Rossi elmondta, a támadó harmadban jó áll, itt több lehetőség közül választhat.

Nem ennyire rózsás a helyzet a védelemben, ahol Willi Orbán kiesése óriási érvágás. „De vannak olyan játékosok a keretben, akik megfelelően tudják pótolni. De nem is egy személyben kell helyettesíteni, hanem az egész csapatnak tenni kell azért, hogy ne érezzük meg a hiányát" - mondta immár Dibusz Dénes, a magyar válogatott kapusa azzal kapcsolatban, hogy a lipcsei védő kiesésével a hátsó alakzat megszokott összeállításán változtatni kell. „A válogatottnál mindig a taktikai felkészülésen van a hangsúly. Az edzések arra is szolgálnak, hogy akik újonnan bekerülnek a csapatba, azok minél inkább megismerjék a társakat, megszokják egymás mozdulatait és az automatizmusok kialakuljanak”.

FRISSÍTÉS: A szerbek a keddi mérkőzésre készülnek

„Nem értem, hogy mire való ez a nagy nekifeszülés, úgyis ez a két válogatott jut ki az Eb-re” – fogalmazta meg nagy hangon véleményét egy újságíró péntek délután a budapesti Puskás Aréna sajtótermében a szerbekre várva. Szerinte Montenegró nem rúghat labdába a G-csoportban, így Magyarország és Szerbia részvétele a jövő évi kontinentális tornán biztosra vehető. A körülötte álló kollegák csak meresztgették szemüket, nem hittek fülüknek, hogy egy „bennfentes” ilyen szentségtörésnek számító véleményt fogalmaz meg.

Való igaz, hogy a 2024-es Európa-bajnokság minden selejtezőcsoportjából két-két csapat jut ki a tornára, és hogy jelenlegi állás szerint a 10-10 pontos Magyarország és Szerbia áll a legközelebb ehhez.

A szerző felvételeÉrdekes módon erre az álláspontra erősített rá Dragan Sztojkovics, a szerb válogatott szövetségi kapitánya is, aki a pénteki sajtótájékoztató elején nem a másnapi, Magyarország elleni, hanem a jövő kedden sorra kerülő Montenegró elleni összecsapás fontosságát ecsetelte. A magyar válogatott erősségeit firtató kérdésre Pixi (Sztojkovics beceneve – szerk. megj.) a Rossi-alakulat szervezettségét emelte ki. „A belgrádi mérkőzés első félidejében ők, a másodikban mi voltunk jobbak, de a három pontot elvitték. Most azt a 3 pontot szeretnénk visszaszerezni” – tette hozzá.

Szerinte a Puskás Aréna gyönyörű stadion, kivételes alkalom lesz telt ház előtt játszani azok után, hogy Belgrádban – a szerb szurkolók korábbi viselkedése miatt - üres lelátók kényszerültek fogadni Magyarországot.

Sztojkovics nem volt hajlandó sem az összeállításához, sem a szerb válogatott taktikájáról beszélni, mert nem akarta, hogy „a sajtó szétkürtölje”.

A plavik veteránja, Dusan Tadics arról beszélt, hogy valami, számára érthetetlen okból kifolyólag a vendégszerepléseik általában jobban sikerülnek, mint a hazai közönség előtt lejátszott mérkőzések. „ezt szeretnénk folytatni” – toldotta meg. Tadics úgy tudja, hogy sok szerb szurkolót várnak Budapestre, reményét fejezte ki, hogy az ő hangjukat is fogják hallani a pályáról.

A telt házas Puskás Arénában szombaton 21.45-kor a francia Francois Letexier sípjelére kezdődik a magyar-szerb csoportrangadó, melyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió is élőben közvetít.

A G-csoport állása
1. Magyarország     4              3             1             –             7–1        10
2. Szerbia                 5              3             1             1             9–4       10
3. Montenegró        5              2             2             1             5–5        8
4. Bulgária               5              –             2             3             3–8       2
5. Litvánia                5              –             2             3             4–10      2

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?