EXKLUZÍV – Mutatjuk az Erődöt: Diószegi László körbevezet a Sepsi OSK épülő stadionjában (VIDEÓ)

Diószegi Lászlót, a Sepsi OSK tulajdonosát kértük meg, hogy vezessen körbe a sepsiszentgörgyi csapat új, 80 százalékban már kész stadionjában.

18 centire beszőtt műfű, megduplázott kapacitású pályafűtés

Romániában a Sepsi OSK új stadionja lesz az első, amelyben 18 centiméter mélyre beszőtt műfűvel erősítik meg a természetes gyepet, így akadályozva meg azt, hogy játék közben repüljenek a fűcsomók - magyarázta a Maszolnak Diószegi László. A Sepsi OSK tulajdonosa hozzátette: a fűtési rendszer is a legkorszerűbb lesz Sepsiszentgyörgy új stadionjában.

„Talán Oroszország kivételével sehol nincs olyan Európában, mint nálunk, -25 fokon is bírni fogja a pályafűtés” - magyarázta. Ezt úgy érték el, hogy a megduplázták a csövek számát a többi stadionhoz képest. „Ezentúl nem fognak tudni szekálni azzal, hogy a Sepsinél ilyen vagy olyan a pálya” – tette hozzá Diószegi.

8450 embert képes befogadni az Erőd

8300 széket helyeznek el a Sepsi OSK stadionjában, de 150, mozgássérülteknek fenntartott hely is lesz, így összesen 8450-en örülhetnek majd a csapat sikereinek, ecsetelte a klubtulajdonos.

A vállalkozó elmondta, azon gondolkodtak, hogy miként tehetnék a stadiont egyedivé valami olyan elemmel, ami a helyhez kötődik, ami különlegessé teszi a többi stadionhoz képest. „Ahogy a Manchester United stadionjáról mondják, hogy a Szentély, azt szeretnénk, hogy a mi stadionunk egy erőd, egy vár legyen, ami nehezen vesz be az ellenfél csatára. Mindig úgy jöjjenek Sepsiszentgyörgyre, hogy megyünk abba a várba, ahol nehéz gólt rúgni” – fejtette ki Diószegi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Szerinte egy stadion esetében mindennek lélektani hatása van. Mint mondta, nagyságban nem tudják felvenni a versenyt az 50, 100 ezres stadionokkal, de „amikor ilyen tornyok mellett kell bejönni, lesz olyan, akinek rezeg az ina”. Összesen négy, magyaros-székelyes elemekkel díszitett tornyot helyeznek el a stadion homlokzatán, amelyek nagyon meghatározzák majd a létesítmény arculatát. 

Legmagasabb besorolású, 4 csillagos stadion

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kritériumrendszere alapján a legmagasabb, 4 csillagos besorolást kap majd a Sepsi OSK stadionja, amelyben Bajnokok Ligája mérkőzéseket is lehet majd rendezni. „Döntőt vagy elődöntőt nem lehet majd itt játszani, mert csak 8500 néző befogadására alkalmas, de odáig lehet játszani” – büszkélkedett Diószegi, hozzátéve, hogy – egyelőre – ilyen nagy álmai azért még nincsenek.

„A Bajnokok Ligájába úgy lehet bejutni, ha megnyered a román bajnokságot. Ekkora nagyot nem tudok még álmodni, egyelőre, de tudod, hogy van, az idő telik, és evés közben jön meg az étvágy” – fogalmazott sejtelmesen a Sepsi OSK tulajdonosa. 

Munkatársunknak megmutatta a csapat öltözőjét, a VIP-páholyokat, a sky boxokat, a sajtópáholyt, ahonnan „az újságírók arról írhatnak, hogy a Sepsi OSK egy újabb győzelemmel hálálta meg a 8 ezres közönsége biztatását. Legalábbis reméljük.”  

Több, mint stadion

A stadionban külön teret szentelnek a sepsiszentgyörgyi labdarúgás múltjának, a jövendő múzeumban szívesen látják azokat az ereklyéket, amiket a szurkolók gyűjtöttek össze az évtizedek során. A terem közepén elhelyezik a stadion makettjét is.   

„Azt szeretnénk, ha ide hétköznap is kijönnének az emberek, a családok, gyereket sétáltatni, vagy csak egyszerűen kijönni, és meginni egy sört” – mondta a Maszolnak Diószegi László. Hozzátette: legnagyobb vágya, hogy megérje, amikor jönnek a nézők a stadionba.

„Ahogy 2 ezer ember bent lehet egy bevásárlóközpontban, így egy stadionba is beengedhetnek, kint, 5 ezer embert. Hadd kapják vissza a szurkolók azt, amit egy éve elloptak tőlük, a focit” – zárta beszélgetésünket a Sepsi OSK tulajdonosa. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?