EURO 2020: továbbra is borzolja a kedélyeket a szivárványos zászló

Elkobozták az azeri biztonsági szolgálat tagjai egy dán szurkoló szivárványos zászlóját a Csehország ellen lejátszott bakui negyeddöntőn. Az üggyel kapcsolatban az UEFA kivizsgálást indított.

 Kivizsgálást indított az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) annak kiderítésére, hogy mi történt a bakui Olimpiai Stadionban szombat délután a Csehország-Dánia Európa-bajnoki negyeddöntőn, amikor a stadion biztonsági személyzetének két tagja elkobozott egy dán szurkolótól egy szivárványos zászlót.

Fotó: UEFA EURO 2020Az UEFA bejelentése szerint az LGBT-közösség jelképét nem a kontinentális fórum kérésére tüntették el a stadionból, ez a helyi rendezők döntése volt. „Az első információk szerint a kérdéses dán szurkoló előrehaladott alkoholos befolyásoltság alatt volt, kihívó viselkedését szóvá tették a helyi szurkolók” – írja az UEFA. Ezt követően a stadion biztonsági személyzetének két tagja elvette a dán szurkolótól a szivárványos zászlót, de – ittas állapota ellenére – engedélyezte, hogy végignézze a mérkőzést.

Mint korábban írtuk, a szivárványos zászló körüli felhajtás a magyar pedofiltörvénnyel kapcsolatos tiltakozás eredményeként jelent meg az EURO 2020 mérkőzésein. A német válogatott csapatkapitánya szivárványos karszalagot viselt csapata mérkőzésein, és Németországban petíciót indítottak annak érdekében, hogy a Magyarország elleni összecsapáson szivárványos kivilágítást kaphasson a müncheni Allianz Arena. Ezt - a magyar tiltakozására – az UEFA megtiltotta, viszont a szervezet már a mérkőzés napján szivárványos keretbe foglalta honlapján a logóját.

Mi több, az EURO 2020 szponzorainak pálya melletti hirdetése is egyre gyakrabban váltottak szivárványosra. Az UEFA ezzel kapcsolatban arra kérte partnereit, hogy a szentpétervári és bakui negyeddöntőkön - a helyiek érzékenysége miatt - mellőzzék a szivárványos reklámokat. A foci Eb elődöntőit kedden és szerdán, döntőjét pedig jövő vasárnap rendezik Londonban, a Wembley Stadionban ismét „visszatérhetnek” a szivárványos jelképek és reklámok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?